Konaković pitao glavnu tužiteljicu šta je s istragom o diplomi Sebije Izetbegović

“Vezano za predmet Sebija Izetbegović odnosno ‘Diploma’, taj predmet je u fazi provjere navoda i informacija koja je dostavljena. U tom predmetu postupaju dva tužioca, nadzor provodi Ured glavnog tužioca. Poznato mi je da se na određene radnje i dokaze čekalo jer se postupalo putem institucija međunarodne pravne pomoći. Nije jednostavan predmet”.

Glavna tužitaljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija predstavila je izvještaj na sjednici Skupštine KS.

Nakon što je pobrojala “uspjehe” svojih tužilaca i kompletne institucije, uslijedila su pitanja zastupnika.

Zastupnik Elmedin Konaković prvi je postavljao pitanja.

“Cijenim da je to što je glavna tužiteljica došla u Skupštinu KS, vjerovatno zna da će biti teških pitanja, ali za razliku od drugih koji ovdje ne dođu, ona je tu i to cijenim”, rekao je Konaković na početku te počeo postavljati pitanja.

“U kojoj fazi je istraga o ubistvu Amara Kapidžića. Dobili smo presudu u kojoj ima jako puno nejasnoća. Uvidom u sam predmet vidjeli smo da je jedan od osumnjičenih izvršio samoubistvo tako da je sam sebi pucao dva puta u glavu. Tražim informaciju o tom slučaju.

Drugo pitanje, kao osoba koja je lično podnijela zahtjev KUIP-u da se provjeri sporna diploma direktorice KCUS-a, to je dobilo tužilački epilog. Vidio sam da je Tužilaštvo poslalo upit Univerzitetu u Zagrebu, pitali ste je li upisana na Medicinski fakultet. To znamo, ali se bojimo da nije sve položila od ispita što je trebala. Zašto tako površno pitanje i da li je Tužilaštvo odustalo od toga, jer se pojavilo dosta novih dokaza, između ostalog i dopis posredstvom Ministrstva pravde BiH, da nisu položeni ispiti. Riječ je dakle o mogućem falsifikatu isprave i cijele akademske karijere.

Da li je Tužilaštvo KS u sprezi sa Grubešom u Ministarstvu pravde, Rankom Debevcem u Sudu BH te OSA-om tražilo isti dan odgovore, kada ih je dobio KUIP kako ne bi otvarali taj dokument koji je na sreću već otvoren.

Suština, da li zaista trpite političke pritiske zbog ovog predmeta? Ovdje je moguće falsificirano 14 predmeta, ispita. Sporna je akademska karijera, odnosno magistarski i doktorski studij”, pitao je Konaković.

Nakon toga, Sabina Sarajlija je odgovorila.

“Predmet Amar Kapidžić je po žalbi na Kantonalnom sudu i još nema odluke po žalbi.

Vezano za predmet Sebija Izetbegović odnosno ‘Diploma’, taj predmet je u fazi provjere navoda i informacija koja je dostavljena. U tom predmetu postupaju dva tužioca, nadzor provodi Ured glavnog tužioca. Poznato mi je da se na određene radnje i dokaze čekalo jer se postupalo putem institucija međunarodne pravne pomoći. Nije jednostavan predmet.

Pored toga nam uvaženi Konaković spočitava spregu s ljudima izvan pravosuđa, to demantiram i nismo pod utjecam. Donijet ćemo odluku u skladu s činjenica, a nismo površni i želimo pravilno donijeti odluku”, rekla je Sarajlija.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *