Konačno: Tuzla uvodi plaćanje parkinga putem mobilne aplikacije

Implementacijom ove inicijative, koja je u Evropi već odavno svakodnevna praksa,  građanima će biti omogućeno plaćanje dnevnih parking karti

3
572
pakinzi (Foto: Ilustracija)

Gradsko vijeće Tuzla je na današnjoj sjednici usvojilo izmjene i dopune Odluke o javnim parkiralištima kojom se omogućava uvođenje plaćanja parkinga putem mobilne aplikacije i SMS poruka.

Ovaj problem sa kojim su se svi građani, ali i turisti susretali dok su tražili parking, nervirali jer nisu imali sitan novac, će ubuduće biti riješen na dva načina.

Postojeći sistem naplate je zastario i nepraktičan je. Prateći tehnološke trendove i potrebe tržišta, u septembru mjesecu sam na sjednici Gradskog vijeća predložio uvođenje novog načina plaćanja parkinga, i to putem mobilne aplikacije, što predstavlja novitet u BiH koji je brži, jednostavniji, praktičniji, efikasniji i sigurniji”, kaže Anel Ibeljić, Vijećnik u Gradskom vijeću – Grad Tuzla.

Implementacijom ove inicijative, koja je u Evropi već odavno svakodnevna praksa,  građanima će biti omogućeno plaćanje dnevnih parking karti izdatih od strane kontrolora, ali i velikog broja posebnih parking karata poput mjesečnih, godišnjih, stanarskih, povlaštenih i slično.

             (Foto: Ilustracija, arhiva)

Dodatna vrijednost plaćanja aplikacijom je i ekološka osviještenost s obzirom na to da se pri plaćanju parkiranja aplikacijama ne koriste papirne potvrde. Pored plaćanja parkinga putem mobilne aplikacije, na današnjoj sjednici stvoreni su uslovi za plaćanje parkinga putem SMS poruka, na inicijativu vijećnice Sabihe Mujkanović Mujačić iz 2018. godine.

Prije četiri godine sam tražila od Javnog preduzeća SiK da omogući građanima plaćanje parkinga putem SMS poruka. Drago mi je, što se konačno krenulo u realizaciju te inicijative. Sve veći broj građana koristi mobilne uređaje za kupovinu i plaćanje usluga. Građani nemaju uvijek sitan novac, često moraju napustiti obaveze zbog kojih su tu da bi produžili parking, a naročito je lakše za one građane koji svoje obaveze završavaju na mjestima udaljenim od mjesta parkiranja”, rekla je Sabiha Mujkanović Mujačić, Vijećnica u Gradskom vijeću – Grad Tuzla.

Prateći sve trendove koji bi građanima mogli olakšati u rješavanju ovog problema, Javno komunalno preduzeće “Saobraćaj i komunikacije” Tuzla, početkom marta ove godine pokrenulo je postupak javne nabavke “platforme” koja će omogućiti plaćanje parking prostora putem mobilne aplikacije i SMS porukom, a koja bi u konačnici mogla biti u upotrebi već sredinom ljeta, saopćeno je iz JKP “Saobraćaj i komunikakcije” Tuzla.

3 Komentari

  1. I poseban osvrt da je stavljanje lisica na automobil prekršajno dijelo i nema se pravo naplaćivati dodatna karta već naplata perioda za koje nije plaćen parkingSamo je potrebno pozvati policiju ako u vam stavili lisice na automobil jer je to ograničenje prava svojine što je zakonom striktno zabranjeno

  2. …..prije ce dizel pojeftiniti na 2 marke nego sto ce Tuzla dobiti “zeleni val”, sve moze pa i placanje SMS-om, ali “zeleni” – no passaran 🙂

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here