Konačan rasplet u Tužilaštvu TK: Ode Ljubić, Serhatlić i Ajanović tužbama pokušavaju utišati medije!

Spinovanju o dobrom radu, pravom medu i mlijeku u „Čađavoj mehani“, kako iz milošte narodne mase tepaju Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, istekao je rok trajanja! Sav jad i bijeda pojedinih silnika iz Odjela za organizovani kriminal i korupciju, izašli su na svjetlo dana.

Afere „Tuzla-kvarc“, GIKIL Mital, „15. maj“, Rudnik Soli Tuzla, „Slučaj Mirsad Hadžić“, „Slučaj Duraković“ i drugi, pokazali su loše znanje ili nesavjesnost u obavljanju važnih poslova, posebno kod glavnog tužioca Tomislava Ljubića i pomoćnika mu Ćazima Serhatlića.

Ljubić je pred novogodišnje i božićne praznike, po drugi puta u toku mandata, kažnjen od Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a smanjenjem plaće u roku od pet mjeseci! Prije tri dana, kako nezvanično saznajemo, uputio je zahtjev za razrješenje s dužnosti glavnog kantonalnog tužioca i tužioca uopšte. Razlog – loše zdravstveno stanje!

Tomilav Ljubić, glavni tužitelj TK, podnio zahtjev za razrješenje? (Foto: Arhiva)

Međutim, kuloarska vijest da je već platio renoviranje advokatske kancelarije, govori da je, hvala svevišnjem, u dobroj zdravstvenoj kondiciji i da se vraća u advokaturu. Rasplet u „Čađavoj mehani“ je započeo. No, šta će biti sa Ljubićevom desnom i lijevom rukom, Ćazimom Serhatlićem?

U nedostatku bilo kakvog argumentarija za loše rezultate svog rada, krenuo je u brutalan napad na potpisnike ovih redova, portal TuzlaLIVE i osnivača. Već smo u kratkom vremenu dobili po tri tužbe živopisnog Serhatlića posredstvom njegovog odvjetnika, a samozvanog borca za pravdu i slobodu govora, advokata Mirnesa Ajanovića, inače jednog od kandidata za gradonačelnika Tuzle na skorim, vanrednim izborima!

Serhatlić, i pored materijalnih činjenica koje sam iznio pred građane, poreske obveznike, od kojih prima plaću, nastavlja sa tužbama. Pokušava na taj način, u saradnji sa zastupnikom, izvršiti pritisak na medije i slobodu javnog govora. Čak i u slučajevima koje vodi pred sudovima, što je pokušaj pritiska i zaplašivanja novinara, pa i gašenja medija koji vrši svoju društvenu funkciju – informira javnost! On nikog ne može zaplašiti, naravno. Prije bi trebao da pogleda svoje obaveze nakon sudskih postupaka, a posebno prema budžetu Tuzlanskog kantona. Jer, Serhatlić će morati platiti štetu za neke od svojih tužilačkih radnji.

Ćazim Serhatlić: Pritisak na medije zloupotrebom funkcije moći (Foto: Arhiva)

Naime, Serhatlić je izgubio spor u politički i reketaški motiviranoj optužnici protiv Envera Bijedića, nekadašnjeg direktora JU Direkcija za izgradnju Tuzle, a u vezi SPO „15.maj“. I Opštinski i Kantonalni sud su donijeli oslobađajuću presudu Enveru Bijediću, jer u Serhatlićevoj tužbi nisu našli nijedno krivično djelo. Zbog toga je Kantonalno pravobranilaštvo Tuzle dužno primijeniti član 27.  Zakona o Tužilaštvu TK . U Stavu 2. tog člana se kaže: „Kanton može zahtijevati da glavni tužilac, zamjenici glavnog tužioca ili tužioci, izvrše nadoknadu plaćenog iznosa za štetu samo ukoliko je šteta prouzrokovana namjerno ili iz krajnje nepažnje.

            Serhatlić je u slučajevima „15.maj“ ili GIKIL Mital bio namjerno ili krajnje nepažljiv!

Ili, pak, da li je Serhatlić bio namjerno ili krajnje nepažljiv kada je iz profesionalne službe u Armiji BiH otišao i uzeo 24 plate pod uslovom da se ne zapošljava u državnoj službi. U suprotnom, tebao bi da vrati 24 plate. Serhatlić nije vratio plate, ali je primljen u službu inspekcija načelnika Jasmina Imamovića!, bivšeg gradonačelnika Tuzle, poznatog po floskuli “neka je po zakonu, pa i da propadne cijeli svijeti”!?

Zamislite da takav moralni lik, kao Serhatlić, iduće sedmice, kad Visoko sudsko i tužilačko vijeće usvoji ostavku Ljubića, postane v.d. glavnog kantonalnog tužioca?

Iz krugova bliskih izvora VSTV-a, vele da je to nemoguće, te da u ulozi vršioca dužnosti glavnog  vide tužioca Damira Alića. (Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i publicista)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

3 0 komentara

  1. konačno valjda ce doci neko ispravan pa da povadi imamoviceve predmete iz ladice to svakako nije serhstlic a ajanovic za gradonačelnika ma ni slucajno

  2. pravo je pitanje zasto je taj cazim serhatlic nedodirljiv i ko ga stiti? ne bi on opstao tako i unistavao zivote da nema dobrog vjetra u ledja.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *