Komšić sa zastupnicima Bundestaga o situaciji u BiH

U Bundestagu Komšić se sastao sa europarlamentarcem Juratovićem i političarem bh porijekla, Adisom Ahmetovićem

0
157

Dupli standardi međunarodne zajednice prema dešavanjima u BiH ocijenjeni su kao pogubni, te je istaknuto da se pregovori o budućnosti naše zemlje pod hitno moraju vratiti u institucije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Stuttgartu sa zastupnikom SPD-a u njemačkom Bundestagu i europarlamentarcem Josipom Juratovićem i mladim političarem bh. porijekla Adisom Ahmetovićem, koji je od ove godine također dio Bundestaga iz ove stranke.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoji situaciji u Evropi i svijetu, te kako se te politike reflektuju na zemlje Zapadnog Balkana. Predsjedavajući Komšić kazao je da od nove njemačke Vlade očekuje razumijevanje i sagovornika za političko stanje u BiH.

Dupli standardi međunarodne zajednice prema dešavanjima u BiH ocijenjeni su kao pogubni, te je istaknuto da se pregovori o budućnosti naše zemlje pod hitno moraju vratiti u institucije.

Razgovarano je o modalitetima sankcija za pojedince koji intenzivno rade na rušenju ustavnog poretka i razgradnji države, te je naglašeno da su sada na potezu tužilaštvo i sud kako bi se stalo u kraj separatističkim politikama.

Razgovarano je i o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za koje su se sagovornici složili da se radi o vrlo važnom i historijskom dokumentu za BiH, te kako je neophodno da međunarodna zajednica insistira na provođenju ovog dokumenta bez kompromisa unatoč pritiscima iz pojednih krugova unutar Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su jasno naglasili da se od EU očekuje da u odnosu sa BiH komuniciraju iste one standarde koji važe i u njihovim zemljama, kao što je zaštita ljudskih prava, demokratija i vladavina prava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here