Kompletiran gasovod “Balkanski tok, isporuka od 1. oktobra

Gasovod Balkanski tok je kompletiran, pošto su Srbija i Mađarska spojile cijevi, a prve količine tranzitnog gasa kroz Srbiju za srednju Europu kreću 1. oktobra.

Javno preduzeće Srbijagas i mađarska kompanija FGSZ povezali su na granici s Mađarskom gasovod Balkanski tok kojim će ubuduće gas iz Turske, preko Bugarske i Srbije, stizati do srednje Europe.

Od sutra Mađarska zakupljuje kapacitete, a Srbija postaje važna tranzitna zemlja za srednju Europu, prenosi RTS.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je rekao da je na ovaj način stavljena tačka na dugogodišnji veliki posao kojim je Srbija i konačno riješila pitanje snabdijevanja gasa iz drugog pravca, a ne samo preko Ukrajine.

“Niko se više u Srbiji neće smrzavati, a cijena gasa se za domaćinstva neće ni od jeseni menjati. Poskupljenje zbog cijene nafte koju prati cena gasa će se preliti na Srbijagas”, istakao je Bajatović.

Predsjednik Uprave mađarskog FGSZ Ferenc Sabolč je rekao da se u ovoj struci, kada se spajaju dvije cijevi na granici koje dolaze iz dvije države, to naziva “zlatno povezivanje”.

“Kada već dođemo do ‘zlatnog povezivanja’, to znači da vidimo kraj ovog projekta i da će uskoro početi snabdijevanje gasom”, rekao je Sabolč. (Srna)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *