Kompanija priznala: Zbog vakcine protiv koronavirusa namjerno će morati zaraziti ljude

0
474
Foto: Ilustracija

Izvršni direktor “AstraZenece” koja razvija cjepivo protiv koronavirusa na sveučilištu Oxford, rekao je u četvrtak da je prerano da ciljano izlože sudionike pokusa patogenu, ali to bi moglo postati opcija ako pokusi naiđu na prepreke.

Britanska farmaceutska kompanija prošle je sedmice započela 2. i 3. fazu razvoja cjepiva te za testiranja traži oko 10.000 odraslih i djece u Britaniji.

Neki će se morati zaraziti virusom

Određeni broj sudionika morat će se zaraziti tokom svoga svakodnevnog života kako bi iščitavanje podataka tijekom trajanja studije u narednih nekoliko mjeseci bilo pouzdano. O takozvanim testiranjima na ljudima znanstvenici su razgovarali kao o alternativnoj opciji, a dio toga procesa je da se volonteri koji će primiti cjepivo namjerno zaraze.

“Utrkujemo se s vremenom. Vidimo da u Europi bolest već opada”, rekao je izvršni direktor kompanije Pascal Soriot na online brifingu za medije, prenosi Hina.

“Vrlo brzo će razina bolesti biti niska i postat će teško, tako da moramo raditi vrlo brzo.” “Ako zaraza padne na nisku razinu, možda će se morati razmatrati ciljane zaraze. No smatramo da je sada prerano za to”, dodao je. Radi se na više od 100 cjepiva, njih oko deset testiraju na ljudima Tvrtke i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 cjepiva, od kojih se oko 10 testira na ljudima, kako bi se spriječila respiratorna bolest za koju trenutno nema lijeka i koja je ubila oko 350 hiljada ljudi.

Soriot je rekao da je jedan tim s Oxforda koji je u aprilu počeo s ranim testiranjem ljudi na cjepivo kako bi utvrdio sigurnost i imunološke odgovore, već počeo dijeliti svoje početne rezultate. “Trebali bismo vrlo skoro vidjeti rezultate”, rekao je Soriot.

Sveučilište Oxford reklo je da bi opsegom šira ispitivanja mogla trajati između dva i šest mjeseci, ovisno o tome koliko se još sudionika zarazi virusom tokom javnozdravstvenih pokušaja da se uguši širenje zaraze.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here