“Komorati” obilježavaju Dan rudara u teškim uslovima (Foto)

Simboličnim govorima i polaganjem cvijeća na spomenike Rudara na Husinu i u parku  Bosanskog kulturnog centra Tuzla, Sindikati i rudari u Tuzli su danas obilježili Dan rudara te još jednom podsjetili javnost i nadležne u kakvim uslovima rade rudari i rudnici.

Na Husinu nadomak Tuzle gdje su danas rudari i sindikalisti položili cvijeće na spomenik Rudaru, gdje je prije više od 100 godina je počela Husinska buna, borba rudara za bolje uslove rada, koja je ugušena. Danas rudari isto traže, bolje uslove rada i humaniji odnos prema njima. Posebno je teška situacija u rudniku Mramor gdje nema mehanizovanog čela i gdje rudari ručno kopaju ugalj poput Sameda Muminovića prvog kopača.

“Uslovi su nikakvi. U tim uslovima je radio moj rahmetli otac i zaradio penziju. Mehanizacija stara preko 70 godina. Kada je moj otac radio, bar je bila nova. Sada je istošena i pokvarena. Mi imamo sposobnu radnu snagu, imamo kapacitete. Vidite koja je potražnja za tim istim ugljem. Da nam daju to famozno široko čelo da radimo. Nema niko sluha za to”- ogorčeno kaže ovaj rudar.

Iz Sindikata rudara Rudnika “Kreka” mišljenja su da treba ili zatvoriti rudnike ili ih dovesti u stanje da normalno funkcionišu i mogu odgovoriti zahtjevima elektroenergetskog sektora.

“Odnos rukovodstva rudnika prema radnicima, odnos Vlade FBiH i “Elektroprivrede” prema rudnicima, maćehinski položaj. To jednom mora stati jer ovo vodi u propast. Pripremite socijalne programe, jasno definisane ciljeve šta i kako vidite rudarstvo. Mi smo svjesni da je dekarbonizacija neupitna. Ali isto tako smo svjesni da je potreba za ugljem ogromna”- kazao je Zuhdija Tokić,  predsjednik Sindikata rudara Rudnika “Kreka” Tuzla.

Tokić naglašava da rudari ne upravljaju rudnicima, procesima, kapitalom te stoga ne donose odluke za rudnike već uprava i vlasnik kapitala Javno preduzeće “Elektroprivreda” BiH.

Niska cijena uglja koju rudnici isporučuju “Termoelektrani” Tuzla, dovodi “Kreku” u položaj da posluje u minusu i da ne može ostvariti dobre poslovne rezultate, smatraju sindikalisti.

“Zvaničan podatak stručnih službi Rudnika “Kreka” je taj da je za deset mjeseci ove godine prosječna cijena tone uglja isporučene za “Termoelektranu”  bila 50, 15 KM. Proizvodna cijena, odnosno, cijena našeg troška je 83, 50 KM. Sve vam to govori”- zaključuje Tokić.

Na jučerašnjoj izvještajnoj skupštini Sindikata rudnika FBiH utvrđeno je nekoliko ciljeva kojem će težiti sindikati i rudari.

“Mi želimo da se odmah pristupi preispitivanju određenih stvari koje su se dešavale u rudnicima. Da li su to novi statuti, nova metologija rada i upravljanja rudnika putem prokuriste i direktora rudnika, donijeli ono što se najavljivalo? Mi znamo da nije donijelo ništa kvalitetno”- mišljenja je Sinan Husić, predsjednik Savez samostalnih sindikata rudnika FBiH. Po njegovom mišljenju, rudnici se svjesno uništavaju.

“Mi u vremenu kada se trebamo podizati sa proizvodnjom, kada se ugalj traži na svim stranama, mi padamo u proizvodnji i niko ne interveniše. Niko ne postavlja pitanje odgovornim licima zašto je to tako. Mi smatramo da se organizovano urušavaju rudnici za neke više ciljeve“- ističe Husić. (Tekst i foto: Nataša Tadić)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *