Komemoracija žrtvama “Kapije” u Tuzli uz izmijenjen protokol

0
659

Ove godine obilježavanje 25. maja, Dana sjećanja na žrtve zločina na tuzlanskoj Kapiji i sve civilne žrtve rata neće biti kao prethodnih godina. Zbog mjera koje su na snazi u cilju prevencije i zaštite od pandemije koronavirusa, grad Tuzla neće organizovati uobičajeni protokol i komemorativni program. Organizacioni odbor obilježavanja 25. maja moli sve građane i delegacije da se prilikom dolaska na Aleju mladosti na Slanoj banji i na Kapiju pridržavaju svih propisanih mjera zaštite, fizička distanca, zaštitna maska i maksimalno pet osoba u grupi.

“U ponedjeljak 25. maja 2020. godine organizovat će se komemorativno obilježavanje 25. maja, Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtva rata, primjereno aktuelnoj situaciji. Roditelji ubijene mladosti, preživjele žrtve rata i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzla i drugih nivoa vlasti, kao i druge zvanične delegacije, položiće vijence i odati poštovanje, uz pridržavanje mjera zaštite i ograničeni broj osoba u delegaciji, prema sljedećem rasporedu: U 10 sati planirano je polaganje cvijeća i doavanje počasti u Aleji mladosti na Slanoj banji, u 11 sati na Kapiji, a u 20:55 sati kao i prethodnih godina oglasit će se sirena. Svi koji sutra žele odati počast ubijenoj mladosti Tuzle mogu to učiniti tokom cijelog dana od 07:00 do 22:00 sati”, saopćeno je iz Gradske uprave Tuzla.

Prije 25 godina, granata ispaljena sa Ozrena pala je u srce grada u 20 sati i 55 minuta. Ubila je 71 osobu, a ranila više od 150 njih. Prosječna dob ubijenih bila je svega 23 godine. Masakr na Kapiji jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle.

Vlada TK 25. maj, kao dan stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, proglasila je Danom žalosti za područje ovog kantona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here