Komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” otvorila Bosfor filmski festival u Istanbulu

Tanoviću je na otvorenju uručena počasna nagrada ovog festivala čiji je bh. reditelj i počasni gost. Film uskoro u kinima BiH

0
216
Deset u pola, od Danisa Tanovića otvorila Bosfor film festival

Nova komedija bh. reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola”, čijom je svjetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, u subotu navečer otvorio je Bosfor filmski festival (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tanoviću je na otvorenju uručena počasna nagrada ovog festivala čiji je bh. reditelj i počasni gost, a danas će se Tanović susresti s ljubiteljima filma i održati masterclass, na kojemu će govoriti o svom iskustvu u radu na filmovima od 2001. do danas.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede “najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

Deveti Bosphorus Film Festival održava se od 23. do 30. oktobra 2021. u Istanbulu.

“Deset u pola” Danisa Tanovića uskoro dolazi u kina širom Bosne i Hercegovine i regiona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here