Komandant EUFOR-a: Sigurnosna situacija u BiH je stabilna

0
209
Alexander Platzer zapovjednik vojne misije EUFOR-a u bih
Komadant EUFOR-a u BiH ne vidi nikakve prijetnje po satbilnost zemlje (Foto: Arhiva)

Zapovjednik vojne misije EUFOR-a u BiH general Alexander Platzer ne vidi”načelno nikakvu klasičnu vojnu prijetnju u našoj zemlji uprkos najavama Milorada Dodika o otcjepljenju Republike Srpske.

“Opća sigurnosna situacija u zemlji je stabilna”, rekao je Platzer u intervjuu za austrijski Der Standard.

On odbacuje mogućnost slanja trupa u Brčko, mjesto koje dijeli Republiku Srpsku na dva dijela. Takav potez sugerirali su neki analitičari kako bi Dodika odvratili od daljnjih radnji.

“Stalno me pitaju o prelasku trupa u Brčko i do danas nisam sasvim shvatio odakle je došao taj zahtjev. Mi smo tamo i trenutno ne vidimo potrebu za dodatnim prisustvom trupa. Mislim da bi bilo više eskalacije nego deeskalacije ako se trupe pošalju u Brčko”, navodi Platzer.

Ističe da je temeljna zadaća EUFOR-a podrška lokalnim snagama u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Uz 600 operativnih djelatnika, u oblasti snabdijevanja trenutno ima dodatnih vojnika. Osim toga, EUFOR ima dovoljno rezervnih snaga koje se po potrebi mogu angažirati u bilo kojem trenutku.

Platzer naglašava da se međunarodna zajednica izjasnila protiv okupacijskog scenarija prepustivši odgovornost države vlastima.

“Ne vidim potrebu da se to mijenja”, rekao je on.

Rezervne snage bi mogle doći ih drugih zemalja Balkana, ali bi se mogao koristiti i KFOR s Kosova. Osim toga, još uvijek postoji strateška rezerva u potpunosti izvana. Po potrebi se može pozvati još 1.000 vojnika, a to se može i povećati.

“Pripremamo se za određene scenarije. Na godišnju vježbu ove godine kao rezervni sastav došlo je oko 700 vojnika. To je bila planirana vježba koja nam je pokazala da su EU i međunarodna zajednica sposobni djelovati”, istaknuo je Platzer.

Razmišlja se i o proširenju lokalnih posmatračkih stanica EUFOR-a po cijeloj zemlji, takozvanih LOT kuća, “kako bi se što dublje sagledalo šta se događa”. Ponude za to dolaze iz zemalja koje već daju vojsku. U principu, ako zapovjednik EUFOR-a vidi da je ugroženo sigurno i stabilno okruženje, može samoinicijativno aktivno reagirati, za to mu ne treba dopuštenje Brisela.

“Osim toga, u svakom trenutku možemo vršiti i nenajavljene inspekcije na području cjelokupnog sektora naoružanja”, rekao je Platzer.

Vezano za aktuelnu raspravu o proširenju misije EUFOR-a u Vijeću sigurnosti UN-a, Platzer ističe da su mandat EUFOR-a i njegove zadaće “potpuno odvojeni od civilnih zadataka visokog predstavnika”. Rusija želi ukloniti sve reference na visokog predstavnika (OHR) iz nove rezolucije EUFOR-a.

“S vojnog stajališta, ne bi bilo nikakve razlike da se iz teksta mandata EUFOR-a izbrišu reference na OHR kako bismo produžili našu misiju. Da li bi to naštetilo Dejtonskom sporazumu, drugo je pitanje. Ne mogu to procijeniti”, kaže Platzer.

Platzer ne vidi nikakav problem u vezi s dugim puškama u RS-u.

“Vrsta opreme koju koristi policija u Republici Srpskoj odgovara međunarodnim standardima. I u Austriji imamo duge puške”, naveo je. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here