Kolike su plaće delegata u Domu naroda koji se nisu htjeli odreći nezarađenih naknada

Administrativna komisija Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine odbila je umanjiti delegatima troškove za odvojeni život i paušale počevši od sredine aprila, te za maj, u vrijeme pandemije, iako u tom periodu gotovo da i nije bilo sjednica, pa samim tim delagati nisu imali troškova za prijevoz, odvojeni život, niti su zaradili paušale.

Ne umanjivši naknade ova komisija se oglušila o prijedlog Administrativne komisije Zastupničkog doma FBiH.

Iako smo od Sekretarijata Doma naroda FBiH zatražili da nam navedu imena delegata kojima su od početka marta do kraja maja isplaćivani paušali, troškovi za odvojeni život, troškovi za prijevoz, ti podaci su nam uskraćeni.

Na web stranici Doma naroda FBiH se mogu vidjeti podaci o primanja delegata kako profesionalnih, za period od 1. januara do 31. marta gdje su ukupna primanja pojedinaca znala premašiti i 12.000 KM, pa je tako za odvojeni život za tri mjeseca plaćano od 900 do 1.200 KM, a tu su i drugi troškovi.

Iako su mnogo manje radili od 1. aprila do kraja maja oni će uredno dobiti svoje paušale koji mjesečno iznose 660 KM, troškove za prijevoz iako ga nisu imali, bit će im plaćen smještaj iako nigdje nisu išli.

Premda je dopredsjedavajući Doma naroda FBiH Aljoša Čampara zatražio od Administrativne komisije ovog Doma da donesu odluku kojom će se smanjiti sve naknade delegatima koje nemaju karakter plaće – paušali, naknade za odvojeni život, naknade za smještaj – smanjiti, to nije učinjeno.

– Moj zahtjev za umanjenje i dalje stoji. Nisu umanjili naknade jer kao hoće nešto sistemski da rješavaju. Mišljenja sam da treba krenuti sa izmjenama Zakona o plaćama u organima vlasti u FBiH, za to nikada nije kasno – rekao nam je Čampara.

Za razliku od Doma naroda FBiH, Zastupnički dom FBiH je na prijedlog Admnistrativne komisije izglasao umanjenje troškova za odvojeni život, prijevoz, s 300 KM mjesečno, na jednu KM.

– Odluka Administrativne komisije o smanjenju naknada zastupnicima primjenjuje se od 13.04.2020. godine, a odnosi se na odvojen život i troškove stanovanja, što je isplaćeno u iznosu od jedne KM mjesečno i plaćen prijevoz za samo jedan vikend. Administrativna komisija Zastupničkog doma je dostavila prijedlog Administrativnoj komisiji Doma naroda da se iznos paušala smanji i da bude jedna KM, međutim da bi se ta odluka provela potrebno je da bude usaglašena od oba ova radna tijela, što je u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, a što nije usaglašeno – rekla nam je v.d. sekretar Zastupničkog doma FBiH Stela Ibrović.

Uvodom u primanja zastupnika Zastupničkog doma FBiH od januara do kraja maja uvjerili smo se da samo plaće, bez naknada, su u mjesečnom iznosu od 2.400 KM, 2.700 KM, a ima zastupnika čije su plaće i više od 3.000 KM.

– S obzirom na to da su plaće u državnoj službi generalno pa i u državnom parlamentu regulisane po osnovu više akata, neke su kolektivnim ugovorima, govorim o javnim preduzećima, administraciji, neki su Zakonom o plaćama…, nije bilo spremnosti da se krene u jedan takav proces. Ili, možda je bilo suviše to kompleksno uraditi s obzirom na to da su u istom paketu i policajci… tako da bi generalnim smanjenjem ugrozili one kojima je najmanje trebalo smanjiti. Ovo je meni peti mandat u parlamentu i samo sam dio prvog mandata bio profesionalac. Od parlamenta sam imao paušal koji je nekada bio 440 KM a sada je 660 KM. Mnoge kolege su imale veće paušale u općinskim vijećima ili kantonalnim skupštinama nego što imaju zastupnici koji nisu profesionalno angažovani u Parlamentu FBiH – govori nam Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

Dodaje kako nikada nije koristio naknadu za odvojeni život.

– Kada čovjek počne razmišljati o onima koji te naknade koriste a ne trebaju, ili ih nisu zaradili, može se samo nasekirati jer je teško je u ambijentu u kojem je potrebna ovolika saglasnost subjekata da nešto popravite ili neku nepravdu ispravite. U vrijeme pandemije nije se mnogo radilo, ali smo bili najaktivniji. Prije svega ako će neko opravdati paušal, teško je opravdati naknadu za odvojeni život u momentima kada smo bili kod svojih kuća. Isto je i za troškove za prijevoz. Ukoliko su bili u kućama nelogično je da dobijaju naknade za odvojeni život i prijevoz kada tih troškova nisu imali – prokomentarisao je Zaimović.(faktor,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *