Kolike će u narednih 15 dana biti minimalne, a kolike maksimalne temperature

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je vremensku prognozu sa izgledima vremenskih prilika kakve nas očekuju tokom naredne dvije sedmice.

Veći dio prvog dana augusta na prostoru Bosne i Hercegovine proteći će u stabilnim vremenskim prilikama.

(Foto: Ilustracija, TZL.ba, arhiva)

Pred kraj dana naoblačenje će zahvatiti prvo zapadne krajeve zemlje i tokom noći će se proširiti na na ostale krajeve zemlje. Naoblačenje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu.

Od srijede poslijepodne do kraja sedmice, preovladavat će pretežno sunčano, ali u središnjim i sjevernim područjima valja računati na poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu. Naroćito se to odnosi na petak i subotu. U jutarnjim satima u Bosni je moguća jutarnja magla.

Minimalne temperature varirat će pretežno od 12°C do 18°C u Bosni, na zemlje do 22°C. Maksimalne vrijednosti temperatura zraka dosezat će vrijednosti između 26°C i 32°C u Bosni, do 35°C na području Hercegovine.

U periodu od 08.08., do kraja prognoznog perioda, prognozira se stabilno, pretežno vedro i vjerovatno malo svježije u odnosu na prvu sedmicu augusta. Maksimalne temperature u Bosni rijetko će gdje prelaziti trideset stepeni.

Jutarnje temperature zraka varirat će između 11°C i 16°C u Bosni, u Hercegovini do 20°C. Najviše dnevne temperature uglavnom u rasponu od 24°C do 29°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 32°C.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *