Kojović se spetljao: U Tuzli se radi o koordiniranom nastupu, da ne dupliramo kandidate lijevog centra!

5
875

Predsjednik Naše Stranke, Peđa Kojović, bio je danas gost N1 televizije. Pored ostalog, bilo je govora o odluci Glavnog odbora stranke o (ne)nominiranju Derviša Čička za gradonačelnika Tuzle.

Evo tog dijela razgovora.

Kojović: Mi pokazujemo šta znači koalicija. Koalicija znači kada stranke, koje se razilikuju po mnogim pitanjima, dođu do suglasnosti o nekom zajedničkom programu i onda vrše vlast ispunjavajući to što su dogovorili. Tako funkcioniše koalicija.

Voditelj: Kad govorite o funkcioniranju koalicije, je li to funkcioniranje dokazano time što ste odlučili, ispravite me ako griješim, da se na poziciju gradonačelnika Tuzle ispred Naše stranke ne nominira gospodin Derviš Čičak, kako sam informaciju dobio, njega je predložio Gradski odbor, dakle, Naše stranke u Tuzli. Medjutim, na sjednici GO vi ste to odbili. Je li to istina?

Kojović: Ne, apsolutno nije istina, radi se o gospodinu Dervišu Čičku, jednom istaknutom dugogodišnjem članu Naše stranke, koga je njegova gradska organizacija predložila da bude kandidat za gradonačelnika Tuzle. Glavni odbor  je donio odluku da će potvrdu o tom, o nominaciji kandidature, i još mnogim drugim, koje još nisu bile spremne i nisu dovršene, usvojiti na idućoj sjednici GO, jer smo željeli da damo našoj gradskoj organizaciji Tuzle još vremena da otvori razgovore sa SDP-om o nekom zajedničkom koordiniranom nastupu, ono što imamo u Sarajevu.

Voditelj: Dakle, je li moguće da imate zajedničkog kandidata, a opcija da Naša stranka ima svog, a SDP svog kandidata?

Kojović: Pazite, sve je… Naša gradska organizacija u Tuzli će donijeti tu odluku koju će potvrditi Glavni odbor. Ne radi se toliko da imamo zajedničkog kandidata, a razumijem da je to možda nejasno, o koordiniranom nastupu. Radi se o tome, o koordiniranom nastupu da ne dupliramo kandidate lijevog centra, da stranke lijevog centra ne rode više kandidata i na taj način dijele glasove građana koji su pri lijevom centru. Radi se o tome da nije tamo da bude naš zajednički kandidat, ali nemamo protiv kandidata, i samim tim, naravno, povećavamo šansu onog kandidata koji jest.

Voditelj: To je da se ne radi o popuštanju gospodinu Nikšiću, jer znamo da je Tuzla poznata kao bastion SDP-a, znamo da je tamo godinama gradonačelnik gospodin Imamović. Ne?

Kojović: Ne, apsolutno ne, nego se radi jednostavno o tome da smo mi jako zauzeti razgovorima koji se tiču Sarajeva, a razgovori za Tuzlu su ostavljeni za prvu polovinu augusta i do tih razgovora još fizički nije došlo i zato je GO samo za 10-15 dana odgodio potvrđivanje tog kandidata.

Naš utisak: Kojović se očito spetljao i mada je želio, nije javnosti objasnio zašto je odgođena odluka o kandidaturi Derviša Čička za gradonačelnika Tuzle. Tvrdnja da se željelo “našoj gradskoj organizaciji Tuzle dati vremena da otvori razgovore sa SDP-om o nekom zajedničkom koordiniranom nastupu, ono što imamo u Sarajevu” je u najmanju ruku smiješna.

Gradska organizacija se već očitovala nominirajući Čička kao kandidata za gradonačelnika, a nedavnom odlukom GO “data joj je šansa” da promijeni odluku i po uzoru na Sarajevo izbjegne dupliranje kandidata za gradonačelnika. Drugim riječima, da se podrži kandidatura SDP-ovog “doživotnog” kandidata, Jasmina Imamovića, žrtvovanjem svog kandidata, što se u povijesti Naše stranke, koliko nam je poznato, još nikada nije dogodilo.

Kojović je očito zaboravio da je njegov predsjednički stolac, pri pokušaju “puča” na posljednjim unutarstranačkim izborima, od strane Damira Marjanovića, uz koga je tada bio i Selim Bešlagić, upravo u Tuzli spasio Gradski odbor NS idejno predvođen Dervišom Čičkom.

Dakle, ono što su Kojović i Nikšić dogovorili u Sarajevu, žele nametnuti i gradskoj organizaciji NS Tuzle. Tvrdnja kako su bili zauzeti pregovorima o Sarajevu, pa su Tuzlu ostavili za prvu polovinu augusta, ne pije vode iz prostog razloga što tako nisu postupili i kada je riječ o kandidatima za načelnika Gračanice, a pogotovo Vogošće i Bosanske Krupe, od kojih je, zajedno, Tuzla na prošlim izborima imala dva i po puta više glasova.

Očito je da je Tuzlu pokrio “sarajevski dogovor” , jer su “zlatokosi” Kojović i Neka Trenerka, odnosno, NS i SDP-u već dogovorili da će koordinirati aktivnosti, ali oko jednog kandidata. Pogodite kojeg? (tl)

Download PDF

5 Komentari

 1. E moj kojovicu Nemas ti svoj stav da ga imas ne bi rekao da ti se naredi da Imamovic bude zajednici kandidat al jedno si zaboravio nece ga tuzlaci al hoce ga kukic

 2. U neka vremena, koja stariji pamte, kada se o čovjeku malo loše napisalo od srama nije mogao na ulicu. Ovako možeš rahat biti i g.načelnik, ministar, predsjednik. Ni morala ni pravde.
  Nadam se da će jednog dana Tuzlaci sebi postaviti pitanje kako su dozvolili da mu sadašnjost i budućnost godinama bajkama kroji nekompetentna i neprimjerena ličnost.
  U ovoj državi mnoge stvari su naopako postavljene , privreda propada a profitabilno cvjeta politika, i to je ralog rovovske borbe.

  • Radi se samo o pokusaju preuzimanja vlasti.
   Dobro bi bilo da NS i SDP rade u Trebinju, Banja Luci, Sirokom Brijegu.
   Nego u ovoj maloj tolerantnoj bari traze svoje mjesto pod suncem.

 3. Ma ja bih bio konkretan. Mani lafine, i ko biva one dobre face,,posteneeee…..Ko mi svi ovce…. Eh…. Da je Danas Tanovic i veliki g-din Grazz,,NARAVNO I DR. MARJANOVIC,, i dalje s'vama puno bi više postigli. Ovako ,moj Pedja ostade ti,, i,,,,,, šta dalje… Nada Stranka pored tebe će se ugasiti, toga si i svjestan. Da nisi se primakao lopina iz Konjica i kojekakvim vječnim političarima sve bi bilo ook..Ovako….. dBd…. U Tuzli nemaš šansi vjeruj…

 4. Odluka Glavnog odbora Naše stranke (NS) o odgodi izbora kandidata za Gradonačelnika grada Tuzle Dervisa Čička i obrazloženje te odluke je neprijatno iznenadila mnoge Tuzlanke i Tuzlake.
  Odlukom je prekršen Statut NS dio kojim je precizirana ideologija stranke. U Statutu stranke član 28 i 34 alineja 6 navodi se da Gradski odbor samostalno sastavlja prijedlog liste kandidata za lokalne izbore. Predsjednik NS je grubo odstupio od programskih načela stranke dogovorom sa SDP-om da NS u Tuzli podrži pojedinca protiv koga je pokrenuto više prijava za samovolju, netransparentan rad, zloupotrebu položaja i protiv koga se već vodi postupak u Tužilaštvu TK.
  GR odbor NS Tuzla treba radi zaštite svog digniteta, da spriječi podjelu stranke i da nastavi vođenje izborne kampanje, i energicno suprostavi centrali u Sarajevu. Od Glavnog odbora da traži prihvaćanje Odluke o kandidaturi gospodina Čička za gradonačelnika grada Tuzle.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here