Koaliciji osam stranaka u FBiH pridružio se i SD BiH Lukavac, sankcije za Delića?

Devet bosanskohercegovačkih stranaka okupljenih u koaliciju potvrdili su danas da će imati većinu u parlamentima Federacije BiH kao i Bosne i Hercegovine za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou.

Kako je na pres-konferenciji kazao predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto osam stranaka koje su do sada bile u koaliciji pridružili su se i Socijaldemokrati BiH (SD) iz Lukavca, a u pitanju je koalicija koje se okupila, kaže, oko isključivo programskih jasno postavljenih ciljeva.

– SD se pridružio grupi stranaka koja pokušava promijeniti politički izgled Federacije BiH i cijele BiH. Njihovom ovakvom odlukom o okupljanju prestaje trgovina mandatima u Tuzlanskom kantonu – rekao je Forto.

Predstavnik Socijaldemokrata Lukavac Edin Delić kazao je da u Tuzlanskom kantonu dolazi do političkih zaokreta koji postaju planetarna tema jer su poslanici prije dodjele mandata razgovarali o pravljenju saveza sa onima protiv kojih su, tokom kampanje, dobili skupštinske mandate.

Naveo je da kao stranka ne mogu podržati procese koji su omogućeni kupovinom mandata ili iza pokušaja da Stranka demokratske akcije (SDA), koja je objavila da će imenovati Vladu Tuzlanskog kantona, dobije četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Potrebno je da prevaziđeno velike razlike između nas i okupljamo se oko interesa budućih generacija BiH – stava je Delić.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da jača blok koji ne podržava trgovine mandatima, tvrdeći da će dogovor o koaliciji u Tuzlanskom kantonu okupljenoj oko SDA kratko trajati jer će procesi koji oni vode uticati na to.

Iznio je podatak da ovih devet stranaka ima 39 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i 35 delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta što su dvije, kaže, uvjerljive većine zbog čega će biti bez njih teško potvrditi bilo kakav prijedlog iz bilo kojeg kluba.

Na pitanje koliko će imati mandata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda PFBiH, Konaković je rekao da u tom klubu zasigurno imati 11 delegata što je potreban broj za predlaganje potpredsjednika ili predsjednika FBiH, zbog čega sve ovo vodi ka formiranju vlasti na federalnom nivou.

Potvrdio je i da je njegov dojam nakon susreta s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da sve vodi u smjeru da se s ovih devet stranaka formira vlast i na federalnom i na državnom nivou.

Napominje da su razgovarali s predstavnicima ovih stranka iz svakog kantona zbog čega tačno znaju koliko će imati “ruku” za imenovanje Vlade FBiH, ističući da se bez njih neće moći donositi odluke te su pozvali Demokratsku frontu (DF) da se pridruži ovom bloku.

U povodu “priključenja” koaliciji članova SD BiH iz Lukavca, s predsjednikom Edinom Delićem, koji je, navodno, dan prije podnio ostavku na sve funkcije u SD BiH, danas su se saopštenjem za javnost oglasili Socijaldemokrati BiH sa sjedištem u Tuzli, a navode:

“Socijaldemokrate BiH demantuju medijske natpise i špekulacije da su pristupile tzv. “Trojci” koju čine Narod i Pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka i drugi.

Očito da se radi o samoinicijativnom potezu dijela rukovodstva Gradske organizacije SDBiH Lukavac, predvođenom od strane gradonačelnika Edina Delića.

Također, obavještavamo javnost da će organi SDBiH u skladu sa Statutom SDBiH zauzeti stavove po ovom pitanju, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost”. (F, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *