Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Od odbrane rijeka nećemo odustati

Koalicija za zaštitu rijeka Bosnei Hercegovine, povodom 14. marta – Svjetskog dana akcije za rijeke, pozivajući se na Deklaraciju o zaštiti rijeka zapadnog Balkana, od nadležnih organa na svim nivoima vlasti zahtijeva da se odmah ukinu javni podsticaji za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana (MHE).

Iz te koalicije podsjećaju da je Deklaracija o zaštiti rijeka zapadnog Balkana donesena na konferenciji o problematici MHE održanoj u novembru 2019. godine u Sarajevu. Konferenciju su organizovali Arnika, Centar za životnu sredinu i WWF Adria uz finansijsku podršku Evropske unije, Transition programa Češke Republike, Global Greengrants fonda i Heinrich-Böll fondacije.

“Štetu po životnu sredinu koju nanose MHE plaćaju potrošači električne energije preko naknade za obnovljive izvore energije na svojim računima za električnu energiju. Voda je ta koja se u našoj zemlji nemilice eksploatiše kroz izgradnju MHE, dok su veliki potencijali sunca i vjetra potpuno neiskorišteni. Skupština Republike Srpske je u martu prethodne godine čak ukinula podsticaje za vjetroelektrane, čime je jasno favorizovala projekte MHE”, istakao je Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstava električne energije u Republici Srpskoj je oko 350 kilovat sati. To znači da mjesečna naknada za OIE u prosjeku iznosi tri konvertibilne marke sa PDV-om, što na godišnjem nivou iznosi 36 KM koje svako domaćinstvo izdvaja za OIE – navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

“Transparentnost sistema podsticaja za OIE je vrlo sporan, jer ako građani izdvajaju novac, onda se moraju i pitati da li i u koje izvore energije žele investirati svoj novac. To nije slučaj u Bosni i Hercegovini, iako stručnjaci smatraju da su investicije u OIE itekako isplative i bez javnih podsticaja, što je istaknuto na prvom energetskom samitu (SET) održanom nedavno u Trebinju”, naveo je Orlić.

“Sve se zemlje suočavaju sa sličnim problemima – neadekvatna primjena zakonodavstva u oblasti životne sredine, upravljanja vodama i ekološki prihvatljivog protoka te nesrazmjerna i netransparentna finansijska podrška u poređenju sa vjetro i solarnom energijom. Zbog toga je moratorij na izgradnju svih novih MHE neophodan”, smatra Zuzana Vachunova iz Arnike.

Tradicionalne aktivnosti koje članice Koalicije organizuju povodom Svjetskog dana akcije za rijeke ove godine se odgađaju kako bi se ograničila eventualna izloženost aktivista i građana COVID-19 virusu.

Iz Koalicije poručuju da od odbrane rijeka neće odustati, kao ni od zahtjeva koji su jasno definisani u Deklaraciji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *