Koalicija Pod lupom zabilježila 196 kršenja izbornih pravila

0
534

Koalicija Pod lupom je izvijestila javnost o tome kako je protekao izborni dan i sumirala nepravilnosti, od kojih su neke tiču i brojanja glasova.

Biračka mjesta su, prema njihovim riječima, uglavnom uređena prema epidemiološkim instrukcijama, ali ne i po zakonskim. Na 18 mjesta je nedostajao izborni materijal, a na nekim biračkim mjestima glasački listići nisu ručno brojani.

Tokom dana, do 22:30 sati je bilo 196 kritičnih situacija, odnosno težih kršenja izbornih pravila i propusta u radu biračkih odbora.

Najveći broj kritičnih situacija odnosi se nam zabranu posmatranja (60), različite nepravilnosti pri glasanju (45), nedostatak izbornog materijala (18).

Nepravilnosti pri glasanju se uglavnom odnose na to da je jednoj osobi dato više listića, da jedna osoba glasa više puta, da glasa u ime druge osobe.

Na biračkom mjestu 136A032 u Općini Centar Sarajevo prijavljeno je dopisivanje glasova prilikom brojanja.

Posljednje kritične situacije odnose se na proces brojanja glasova, odnosno na postojanje olovki na stolu na kojem se broje glasovi su zabilježene na tri biračka mjesta – 133A008 Novi Grad Sarajevo, Sanski Most i Tomislavgrad.

Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na devet biračkih mjesta, u Trnovu FBiH, Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu BiH, Ilijašu, Gradačcu, Živinicama, Hadžićima i Milićima.

Koalicija „Pod lupom“ zaprimila je oko 100 prijava građana o izbornim nepravilnostima na izborni dan. Najveći broj prijava odnosi se na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava onih koji su pozitivni na COVID-19 ili se nalaze u izolaciji, prijave građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte bez njihovog znanja, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritiscima na birače.

Informacije o cjelokupnom procesu izbornog dana, utvrđivanju rezultata izbornog dana i preliminarnu ocjenu izbornog dana, Koalicija “Pod lupom” će predstaviti danas na konferenciji za medije u 11:00 sati. (vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here