Koalicija “Pod lupom”: U Srebrenici i Doboju zabilježeno zastrašivanje glasača

0
697
izbori bih prijave dijaspora istekao rok veliki broj glasaca
Rok za prijavu birača izvan BiH istekao je u ponoć (Foto: Ilustracija TL)

Posmatrači Koalicije ”Pod lupom” izvijestili su da su do 14 sati zabilježene primjedbe ili prigovori na dvanaest biračkih mjesta u Doboju i jednom biračkom mjestu u Srebrenici.

Oni kažu kako je otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta ili zastrašivanje i vršenje pritisaka na glasače zabilježeno na tri biračka mjesta u Doboju (038B027, 038B029 i 038B035A) i jednom biračkom mjestu u Srebrenici (105B015).

Glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata je zabilježeno na pet biračkih mjesta, od kojih su tri u Doboju, a dva u Srebrenici.

Vraćanje birača s biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 39 % biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su zabilježili “porodično” glasanje na više od polovine biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti), a na 3 biračka mjesta čak više od 10 slučajeva porodičnog glasanja. Na 20 biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 18 u Doboju.

Duže zadržavanje neovlaštenih osoba i sumnje na “bugarski voz” (pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne) nisu zabilježeni ni na jednom biračkom mjestu.

Na dva biračka mjesta u Doboju, tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Koaliciji “Pod lupom” do sada je prijavljeno 7 situacija koje predstavljaju potencijalno ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu. Najveći dio njih se odnosi na stranačke pomagače pri glasanju birača, kojima, onako kako je propisano Izbornim zakonom BiH, pomoć pri glasanju očigledno nije trebala. To je prijavljeno na sljedećim biračkim mjestima u Doboju: 038B027, 038B029, 038B068 i 038B079. Koalicija je zaprimila i prijavu o navodnoj kupovini glasova u blizini biračkog mjesta 038B029, kao i druge nepravilnosti u blizini ovog biračkog mjesta poput nagovaranja birača i dijeljenja letaka sa instrukcijama za koga glasati. O navodima o kupovini glasova obaviještena je nadležna policijska uprava.

(Klix)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here