Koalicija ‘Pod lupom’ o izborima: Dvije su dobre i dvije loše stvari

no što je obilježilo ove izbore, prema riječima članova Koalicije 'Pod lupom', su birački odbori, a 'veliki broj prijavio je slučajeve trgovine u biračkim mjestima'

0
90

Pravni tim Koalicije ‘Pod lupom’ registrovao je tokom jučerašnjeg izbornog dana 91 teže kršenje izbornih pravila.

‘Zabilježeni su pritisci na birače i druge nepravilnosti što govori o potrebi unaprijeđenja izbornog procesa, u vidu uvođenja novih tehnologija,elektronskih listića i reforme biračkih odbora’, kazao je Dario Jovanović, projekt- menadžer Koalicije.

Kako su poručili na današnjem obraćanju javnosti, očekuju da se sve nepravilnosti, pogotovo one koje imaju elemente krivičnog djela, što prije istraže nadležni organi.

Čitav jučerašnji izbori dan, naglasili su, mogao bi se sumirati sa dvije dobre i dvije loše stvari.

‘Dobro je to što su tehnička unaprijeđenja dovela do boljeg izbornog dana. Također, Centralna izborna komisija je u svojim nastupima pokušavala transparentno predstaviti javnosti sve probleme u izbornom procesu, za razliku o 2014. kada je pokušala ignorisati probleme’, poručeno je na press- konferenciji.

Ono što je istaknuto kao loše je izlaznost na izborima koja je ‘bila najgora od 2006. godine’.

‘Bila je niža za 1 posto u odnosu na pandemijsku godinu. To govori šta ljudi misle o političarima u Bosni i Hercegovini’, poručeno je.

Ono što je obilježilo ove izbore, prema riječima članova Koalicije ‘Pod lupom’, su birački odbori, a ‘veliki broj prijavio je slučajeve trgovine u biračkim mjestima’.

Koalicija „Pod lupom“ obrađivala je i rezultate glasanja za članove Predsjedništva BiH na statistički reprezentativnom uzorku biračkih mjesta (tzv. PVT).

‘Možemo potvrditi da su rezultati za sve tri utrke za članove Predsjedništva BiH unutar margine statističke greške, što znači da su u skladu sa rezultatima koje još uvijek obrađuje CIK BiH’, kazali su.

Kada su u pitanju nepravilnosti kod pakovanja izbornih materijala, one su zabilježene na 26 biračkih mjesta, a na 25 mjesta posmatrači su iskusili neku vrstu pritisaka tokom rada. U 23 općine/grada su zabilježeni slučajevi očigledno pogrešno pakovanog materijala od strane biračkih odbora. U tri općine/grada zabilježena su oštećenja koja mogu ukazivati na to da je neko otvarao glasački materijal. To se može odnositi na to da npr. nema pečata na vreći, pečati su labavi ili pečati se razlikuju od standardnih koji su na svim ostalim vrećama i slično

Na 1,1 % biračkih mjesta, na stolovima za brojanje su se našle hemijske olovke nakon otvaranja glasačke kutije. Na 1,5% biračkih mjesta, neiskorišteni glasački listići nisu upakovani u originalne kutije i zajedno sa kovertom sa oštećenim glasačkim listićima i olovkama koje nisu crvene bolje spremljeni u zaštitnu vreću.

‘Ključni problem ove države nisu izbori, već korupcija i činjenica da se se bez političke i familijarne veze nemoguće zaposliti u javnom sektoru’, poručeno je.

Koalicija ‘Pod lupom’ imala je oko 2000 posmatrača tokom izbornog dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here