KO SDP BiH Tuzla: Žarko Vujović treba podnijeti ostavku ili biti smijenjen sa funkcije Predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona

Na dvadeset i prvoj tematskoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona koja je održana 05.05.2020. godine, a na kojoj se raspravljalo o finansijskom i opštem stanju u javnim preduzećima, ustanovama i ministarstvima čiji je osnivač Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona, Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović je iznio stav da se u svom radu drži Zakona i da je njegova obaveza i odgovornost da štiti zakonitost rada svake institucije u svim oblastima.

Takav stav je potpuno normalan, jer se radi o ustavnoj obavezi Predsjednika Skupštine koji je na čelu najvećeg zakonodavnog organa Tuzlanskog kantona. Međutim, problem je što takav više puta ponovljen politički stav vrijeđa zdrav razum svih građana jer dolazi od Žarka Vujovića. Naime, Žarko Vujović je poznat široj javnosti po činjenici da je radi funkcije i fotelje izdao ideje socijaldemokratije i da je na poziciju Predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona imenovan u suprotnosti sa Ustavom Tuzlanskog kantona.

Suprotno čl. 19a Ustava Tuzlanskog kantona, bez zasjedanja i održanog sastanka Kluba poslanika Srpskog naroda, Žarko Vujović je sam sebe predložio na mjesto predsjednika ili zamjenika predsjednika Skupštine kantona. Nakon što je aktuelna skupštinska većina prihvatila takav prijedlog i svjesno prekršila Ustav, Žarko Vujović je na neustavan način izabran i za Predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona.

Osim toga, nakon što je neustavno preuzeo funkciju predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović je glasao „za“ i potpisao neustavnu Odluku o imenovanju nove Vlade Tuzlanskog kantona u čijem sastavu nema ministra iz reda Hrvatskog naroda, a što je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH i Ustavom Tuzlanskog kantona.

Ovim činom Žarko Vujović je preuzeo najveću odgovornost jer je svjesno podržao i potpisao neustavno imenovanje nove Vlade Tuzlanskog kantona. Naime, prema odredbama Ustava Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, te Zakona o Vladi TK, propisano je da će konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi TK i da će zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine.

Gostujući u Informativnom programu Televizije TK, 04.06.2020., Žarko Vujović je pokušao jednom poslaniku pripisati odgovornost za neustavno imenovanje aktuelne Vlade Tuzlanskog kantona, jer kako navodi nije prisustvovao sjednici na kojoj je imenovana Vlada TK. Osim toga, Vujović u izjavi za medije navodi da je Klub Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona trebao na vrijeme pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa i da su zakasnili podnijeti zahtjev o ocjeni ustavnosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona. I najmanje upućenim građanima je poznato da je Predsjednik skupštine najpozvaniji i najodgovorniji da u radu skupštine štiti i brani Ustav TK i ravnopravnost svih naroda i građana TK. Dakle, Žarko Vujović je kao Predsjednik skupštine trebao odmah reagovati i zaustaviti donošenje neustavne odluke.

Osim svjesnog nepoštovanja Ustava Federacije BiH i Ustava Tuzlanskog kantona pri izboru aktuelne Vlade Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović kao Predsjednik skupštine snosi veliku odgovornost i za nezakonit rad Nezavisnog odbora Skupštine Tuzlanskog kantona u postupku izbora direktora Uprave policije Kantonalnog MUP-a.

Zbog toga građani s pravom više nemaju ni trunke povjerenja u Žarka Vujovića i njegovu javno izrečenu opredjeljenost da će štititi zakonitost rada svake institucije na području Tuzlanskog kantona. Građanima je odavno potpuno jasno da je Žarku Vujoviću fotelja i funkcija iznad Ustava, a pozivanje na zakonitost rada institucija samo parola za neupućene.

Na kraju da se zna, Žarko Vujović je po zanimanju Diplomirani pravnik. Zbog svega navedenog, Žarko Vujović treba podnijeti ostavku ili biti smijenjen sa funkcije Predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona.

Služba za odnose s javnošću

Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *