Ko nema pravo da šuti: TE “Tuzla 7” sramno puštena nizvodu

Samrtna tišina javne veleizdajničke ekonomsko-razvojne dženaze "odgovara" svima, a sezona kupanja na "Panonici" upravo počinje

6
1317

Za Tuzlu daleko najznačajniji transgeneracijsko-ekološki, pa tek onda energetsko-ekonomski projekat gradnje TE “Tuzla 7.”, prepušten je ubilačkoj investicijskoj eutanaziji, uz tihu, ali direktnu i sramnu kolaboraciju od strane ključno zainteresiranih političkih vedeta Grada Tuzle i vlade TK.

Tišina, muk i okretanje “gluhog uha” primarno, premijera vlade TK – Tuzlaka, te Gradonačelnika Tuzle – naturaliziranog Tuzlaka, spram koordiniranog procesa gušenja jedine domaće velike investicije, koji se, s obzirom na njen konkretni tajming, pretvara u antirazvojno i monstruozno simboličko čedomorstvo.

Premijerovo manijakalno bavljenje krkanskom masovnom distribucijom kadrovskih katil-fermana i kolektivnim giljotiniranjem cijelih cehovskih upravljačko-menadžerskih struktura javnih preduzeća i ustanova TK, uz koordinirano “Baščaršija-ćevap-kuliranje” tuzlanskog gradonačelnika po Šeheru profanim promoviranjem “Panonike” i Tz-turizma, nažalost, odvija se u potpuno fatalnoj sjenci katastrofičnog “ubistva iz zasjede” i ono malo preostalog potencijala tzv. “realnog sektora” i nade za bilo kakvim horizontima boljitka.

Potpuno je zastrašujuća ufurana politička okrutnost aktuelno bavljenje “Prvog u Tuzlaka”, a i premijera Hodžića, tj. Gradonačelnikove sasvim privatne snishodljive “političke pudlice”, besmislenim dnevnopolitičkim banal-bahanalijana i (in)direktnim šutnim odobravanjem samrtničkog mrvljenja šire regionalne investicije-koja-život-znači, te aminovanja lančanoj reakciji najavljenog “humanog otpuštanja” stotina rudara i kolateralno gubljenja koje hiljade radnih mjesta u komplemetarnom sektoru privatnih preduzeća.

Čini se da i opšteprisutna samrtna tišina javno upriličine veleizdajničke ekonomsko-razvojne dženaze višegeneracijskog značaja našeg šireg zavičaja, “odgovara” svima, a, haman, nema se ni vremena: sezona masovnog kupanja na “Panonici” upravo počinje.
Za sve drugo manje važno, pa bila to i TE “Tuzla 7.” i hiljade egzistencijalno ugroženih naših komšija i njihovih porodica, ima vremena napretek.

A i predizborna je godina: ko je*e sirotinju – raju! (Piše: Derviš ČIČKO)

6 Komentari

 1. G-dine Čičko,uz dužno poštovanje,pročitao sam tri puta (sve što objavljujete redovno Čitam) i opet sam ostao u ubjedjenju da ce znatan broj čitalaca odustati poslije prvog pasosa,nažalost.Jednom ste mi na ovakvu opasku odgovorili :da vi i ne pišete ra raju ili tako nekak.,Šteta ja pod RAJU podrazumijevam NAS TUZLAKE prosjecno obrazovane i iznadprosjecno zainteresovane za GRAD i njegovu sudbinu. VI to odlicno zapažate ali nam to TEŠKIM jezikom kazujete.U svakom slucaju HVALA.

  • G. Atlić! U principu, razina pisanja je vrlo blizu prosječnom davnogimnazijskom obrazovanju, malo proširenom poodmaklim godinama života.
   Ali, i Tuzlacima nema potrebe posebno objašnjavati ono što vide svojim očima svaki dan i osjećaju na svojim novčanicima. I drugima, svakako. Da bi se govorilo o političkim vladarima bukvalno načinom njihovog ponašanja, onda se ne bi daleko odmaklo izvan “je i be”, pa bi se sve pretvorilo u knjigu od par slova. Nažalost.

   • Moje obrazovanje nije gimnazijsko nego ekonomsko ali isto iz ONOG vakta kada je obrazovanje i bilo obrazovanje,ali se bojim da poslijeratne generacije ne dobacuju baš podaleko sa obrazovanjem bilo koje obrazovne institucije pa nažalost ni “Visoke Bolonje”.U svakom slučaju još jednom Vam HVALA što pišete a nemojte bježati ni od ” je i be” to bar svi razumiju.

 2. Imal đe Fadila u ovoj priči.
  Sedam godina je na čelu Vlade Federacije koja stoji iza ovoga nelegalnog projekta.

 3. Temelju ogromnih zaliha soli u Tuzli žurno je donesena odluka o konverziji gradnje bloka sedam u SOLARNU elektranu … l

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here