Ko je oko koga okupljen u TK: Bošnjaci i Hrvati u baraž, Ostali prošli, Srba nedostaje!

Činjenicom da nije izabran, već da mora "u šešir", nije bio zadovoljan Asmir Hasić koji je rekao da će tražiti reakciju vrha Stranke za BiH

0
156
Skupština TK: Nije oprihvaćena inicijativa o isplati jednokratne pomoći budžetskim korisnicima (Foto: Arhiva)

Skupština Tuzlanskog kantona danas je izabrala zastupnike koji će biti delagati u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ipak, nisu svi izabrani, te će Centralna izborna komisija morati žrijebom odlučiti.

Ova skupština je prva u Federaciji izabrala delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH. Iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH ide pet delagata Bošnjaka, tri Srbina te po jedan Hrvat i Ostali.

Za sada je sigurno da iz reda Ostalih ide Sandra Imširović. Kada su u pitanju Hrvati, Centralna izborna komisija će žrijebom odabrati Borisa Krešića iz Demokratske fronte ili Silvu Banović iz Naroda i pravde. Krešić, ako bude izabran, ima planove.

– U mom cilju djelovanja će biti porodica i porodični zakon. Moj cilj djelovanja će sigurno biti i odredbe koje su proglašene neustavnim od Ustavnog suda FBiH, a tiče se tzv. notarskog seta zakona gdje šest zakona još uvijek nije popunjeno – pojasnio je Krešić.

Kada su u pitanju delegati iz reda Srba, u Dom naroda parlamenta FBiH idu Slađan Ilić i Žarko Vujović. Treći delegat će biti imenovan po pravilima Centralne izborne komisije.

– To upustvo, delegiranje i izbor će uraditi CIK, ne ova Skupština, jer nema delagate koji su došli među ovih 35, osim Ilića i mene. Ima na listama onih kandidata koji su osvojili dovoljan broj glasova, ali mi to uputstvo nismo dobili. To radi CIK, prema određenim kriterijima, zastupljenosti određenog naroda u kantonu, broju glasova, itd. – pojasnio je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK.

Za razliku od delegata iz reda srpskog naroda kojih nedostaje, kandidata iz reda Bošnjaka ima i previše. Pa je tako ponuđeno šest listi. Za sada je siguran delegat Dževad Hadžić iz SDP-a, Senad Alić kao nezavisni kandidat, Muamer Zukić iz SDA, te Izen Hajdarević iz NIP-a. Peti delegat, za kojeg se očekivalo da sigurno bude iz SDA, ipak, danas nije izabran. Naime, odlučuje se između dvije liste, jedna je Damir Šišić iz SDA, a druga Asmir Hasić iz Stranke za BiH.

Činjenicom da nije izabran, već da mora “u šešir”, nije bio zadovoljan Asmir Hasić koji je rekao da će tražiti reakciju vrha Stranke za BiH.

– Predstavnik SDA i ja idemo u šešir i to će CIK uraditi onako kako zakon nalaže. Kada je u pitanju današnje glasanje, kao predsjednik Kluba SBIH u Skupštini TK tražit ću od predsjednika stranke, Semira Efendića, da zauzme drugačiji stav kada je u pitanju politika na nivou Federacije i sklapanje Federalne vlade – kazao je Hasić.

Iz SDA kažu da su zadovoljni procesom izbora delegata koji je pokazao jednu, kako kažu, ozbiljnost, jer su neki raniji izbori delegata bili “po klupama”, “usput”, itd.

– Zadovoljni smo izbornim procesom, imali smo svoje kandidate. Neki su prošli direktno, neki će u baraž. Kada je u pitanju činjenica ko je oko koga okupljen, ne znamo još tačno ko je oko koga okupljen i ko će biti oko koga okupljen”- kazao je Muamer Zukić iz SDA.

Ipak, najbitnija je činjenica da pet Bošnjaka ide u Dom naroda, smatra Dževad Hadžić iz SDP-a.

– Ono što je bilo kada su bila dva preletača je, ustvari, promijenilo snage u TK. Tada je bilo evidentno da će SDA imati tri delegata, a stranke okupljene oko SDP-a, dva. Danas vidimo da je to dva – dva i da ide u šešir jedna lista Stranke za BiH, koja je uz SDP na federalnom nivou, te jedna SDA. Ostvarili smo još jednu pobjedu u smislu formiranja Federalne vlade – stava je Hadžić.

On je podsjetio na važnost učestvovanja u radu Doma naroda Parlamenta FBiH u koji dolazi sve što prođe Zastupnički dom, pa tako i budžet, planovi Direkcije cesta FBiH i drugih institucija.

– Praksa je pokazala da je Dom naroda, uglavnom, groblje zakona. Tu je sve padalo. I mislim da je jako važno da imamo delegate u Domu naroda. Tuzlanski kanton je zakinut, jer ima najveći broj stanovnika, a imamo deset delegata dok Goražde ima četiri. Ali ruka je ruka – poručio je Hadžić.

I njegova lista, kao i ostale, idu u CIK na potvrdu, a neke u žrijeb. Kada je u pitanju formiranje Vlade TK, ono se očekuje do kraja ove godine. (Piše: Nataša TADIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here