Ko je Milanko Kajganić i šta je do sada uradio kao tužilac

Kajganića je predložilo podvijeće VSTV-a, a članovi ove institucije su ga izabrali sa sedam glasova za, tri protiv i tri suzdržana

0
169
Milanko Kajganić, novi vd državnog tužioca (Foto: Internet)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je danas nakon definitivne smjene Gordane Tadić sa pozicije glavne tužiteljice, za vršioca dužnosti postavilo Milanka Kajganića koji u državnom tužilaštvu radi već sedam godina.

Njega je predložilo podvijeće VSTV-a, a članovi ove institucije su ga izabrali sa sedam glasova za, tri protiv i tri suzdržana.

Dužnost će obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a na kojem ima pravo da se prijavi i ostane na poziciji.

Biografija

Milanko Kajganić je rođen u Doboju 1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjoj Luci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao u istom gradu, na Višoj školi unutrašnjih poslova. Diplomirao je na Pravnom fakultetu, također u Banjoj Luci 2005. godine, a pravosudni ispit je položio 2008. godine.

U periodu od 1994. godine do 2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima – od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu.

Od početka 2007. godine do marta 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u martu 2014. godine imenovan je na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH, koju je počeo obavljati 15. marta iste godine.

Tužilački rad

Na sjednici je bilo onih koji su protiv njegovog imenovanja navodeći da je mlad te da nema dovoljno iskustva. Član Vijeća Sanin Bogunić je kazao i kako se ne sjeća da je on imao ijedan jači predmet. Međutim, oni koji su bili za njegovo imenovanje su istaknuli da može biti samo pohvalno to što je u kratkoj karijeri značajno uspio i napredovao.

Inače, on je zastupao optužnicu u predmetu protiv Azre Bašić koja je osuđena na 14 godina zatvora za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1992. na području Dervente, te optužnicu protiv Almaza Nezirovića koji je osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u tom gradu, piše BIRN.

Vodio je i predmet protiv Mate Baotića koji je osuđen na kaznu od 13 godina zatvora zbog zločina nad civilima na području Orašja.

Kajganić zastupa optužnicu protiv bivšeg komandanta Četvrtog korpusa Armije BiH Ramiza Drekovića koji se tereti za zločine počinjene u Kalinoviku.

Zatim radi na predmetu Đuro Matuzović i drugi u kojem se deset osoba tereti za progon srpskog stanovništva na području Orašja.

Vodi i predmet protiv Adema Kostjerevca koji je optužen za zločin na području Zvornika. Prvostepenom presudom iz marta 2021. odbijena je optužnica koja je Kostjerevca teretila za prisiljavanje na seksualni odnos žene srpske nacionalnosti u Zvorniku uz obrazloženje da zbog propusta u istrazi Tužilaštvo BiH nije moglo podići optužnicu, odnosno jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here