Ko i zašto želi diskreditirati tuzlanskog tužioca Spasojevića, zaštićenog svjedoka u procesu protiv Mladića i Karadžića

13
1964

Otkrivamo zašto je izbor tužioca Jezdimira Spasojevića za zamjenika, zaduženog za organizirani kriminal i korupciju, koja je decenijama pod embargom tužilaštva TK, izazvao paniku u Gradskoj upravi Tuzle.

Piše: Ekrem AVDIĆ

U moj ured u Komandi 2. korpusa Armije BiH, s početka 1992.godine zakucali su Rifat Hasković, profesor estetike i rahmetli Zilhad Ključanin, književnik. Zilhadov brat Nihad je iz Krajine, dospio u logor Batkovići. Trebalo ga je izvaditi, staviti na spisak za razmjenu. Helem, zbog mog vojničkog položaja, Nihad je malo brže stigao u razmjenu.

Skoro trideset godina kasnije, Nihad Ključanin se čudi kako je Jezdimir Spasojević postao zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Tomislava Ljubića! U javnim nastupima, Nihad ne pominje ni jednu priču, događaj, bilo kakvu vezu sa Jezdimirom Spasojevićem. On govori jezikom čuđenja kako se mogao neko naći u poziciji u kojoj je Jezdimir Spasojević. Emotivni nastup je sasvim jasan i opravdan. No, ko je Nihadu vraćao sjećanje na prošlo vrijeme, kasnije ćemo pisati. Najvažnije je da vidimo ko je Jezdimir Spasojević.

U biografiji piše da je rođen 1964. godine u Bijeljini, od oca Srbina i majke Hrvatice, da mu je supruga Bošnjakinja s kojom ima dvoje djece, da mu je sestru oženio Bošnjak…da je završio Pravni fakultet u Sarajevu…

Od 2014. godine, dakle šest godina je tužilac u Tužilaštvu TK, zadužen za krvne, seksualne delikte, drogu i opći kriminal. No, kad je 1. decembra 2019. godine postavljen za zamjenika kantonalnog tužioca, izašao je iz šestogodišnje anonimnosti zahvaljujući Tomislavu Ljubiću, glavnom tužiocu Tužilaštva TK. Zašto je Tomislav Ljubić, zadužen da ne radi svoj posao dobio nervni slom kad je Jezdimir Spasojević postao njegovim zamjenikom zaduženim za organizirani kriminal i korupciju? Zašto je Ljubić uz pomoć njemu naklonjenih medija, ovlaštenih da lažu i šute, javno prozvao svog zamjenika koji još nije uzeo ni jedan obuđali predmet organiziranog kriminala i korupcije? Nagradno pitanje: Zašto je Ljubić dobio nervni napad. Nudim 100 maraka, ako griješim da se Ljubić usrao od pomisli da će se Spasojević umiješati u svoj posao.

Još tražim predmete

„Ja sam prihvatio tužbeni zahtjev gospodina Envera Bijedića u vezi ispitivanja nalaza Finansijske policije F BiH koja je konstatovala da je Jasmin Imamović, načelnik, tada Opštine Tuzla, nenamjenski utrošio 1,2 miliona maraka za prvo slano jezero čime je Direkciju za izgradnju doveo u nezavidnu finansijsku situaciju. No, da ne ulazim u detalje, već da kažem da je slučaj Imamović samo dio problema „15.maj“. Najveći dio tog slučaja vodi Ćazim Serhatlić, bivši šef inspekcija Opštine Tuzla, dakle, čovjek koji je u totalnom sukobu interesa i ne može voditi taj predmet. On je u vrijeme izgradnje tog stambenog kompleksa bio šef Inspekcija grada Tuzla. Uz to, on je na kolegiju Tužilaca rekao kako mu je kćerku u Centralnom grijanju zaposlio Jasmin Imamović, i to bez konkursa“, kaže Spasojević.

Jezdimir Spasojević, zamjenik glavnog kantonalnog tužiova TK (Foto: Arhiva)

Zbog sukoba interesa i zaposlenja kćerke Serhatlić po zakonu ne može voditi slučaj u kojem je bo jedan od glavnih aktera. Spasojević je predlagao da se taj problem delegira drugom tužilaštvu, ali je kolegij Tomislava Ljubića to odbio. Zbog toga je Enver Bijedić, protiv kojeg se vodi istraga u slučaju „15.maj“, uputio zahtjev Uredu disciplinske komisije VSTV za izuzeće Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

„Da li ste preuzeli predmete iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije?

„Predmete iz arhive ću dobiti za par dana. Poslije toga ću prići njihovom razmatranju.

Činjenice jedno, emocije drugo

„Vratimo se okolnostima Vašeg imenovanja. Ko je tu glavni inspirator pokušaja Vaše diskreditacije?

„Pa, to je svima jasno. Tomislav Ljubić je sve započeo. On bi šutio da sam imenovan za zamenika odsjeka 2. zadužen za krvne i seksualne delikte i opšti kriminal. Mislim da Ljubić stoji iza svega. Ne znam zašto mediji, Federalna TV i Tip.ba lažu i podmeću. Logor u Batkovićima je bio pod kapom civilne vlasti. Ja sam vojni tužilac. Poslije i vojni sudija koji je bio pod nadležnosti Vojske Jugoslavije. Batkoviće je organiziralo Ratno predsjedništvo RS. Mi nismo imali nikakve nadležnosti za Batkoviće. Pozivam gospodina Nihada Ključanina da mi kaže da li sam imao bilo kakav kontakt s njim dok je bio u Batkovićima. On je dužan da kaže ko je pravio krivična djela, postupao nehumano, jer ako šuti čini krivično djelo. Slučaj Batković najbolje zna sudija Mensur Đonlić koji iz Tuzle svaki dan putuje u Bijeljinu gdje je sudija i koji je vodio suđenje Đoki Pejiću, pukovniku Dmitroviću, Ljubiši Mišiću i još nekim licima optuženim za zločine u Batkovićima.

„Kad sam bio na službi u Doboju, kao vojni sudija, zajedno sa Ljumomirom Kitićem sam ukinuo protvor za 130 Bošnjaka i Hrvata koje je neosnovano civilna vlast u Doboju pritvorila. Oni su uz pomoć Crvenog krsta prebačeni u Tešanj koji je bio pod kontrolom Armije BiH.

Moj pravosudni rad ispitivala je komisija Haškog suda i nije mi našla nijednu grešku.

„Gospodine Spasojeviću, jedno boračko i jedno udruženje logoraša iz Tuzle su, meni se čini da su neobaviješteni, uputili javni protest protiv Vas. Šta mislite o tome?

„Razmijem i borce i logoraše, njihove emocije. Međutim, oni nisu pošli od činjenica. Ni u saopštenjima nemaju ni jednu tvrdnju za moj rad. Gdje su šest godina mog rada u Tužilaštvu TK? Neko im je sugerirao da se oglase. Neko je znao da ću ja svoj posao raditi po zakonu. A kad tužilac radi po zakonu, onda mafija nema sna. Mislim da smo se razumjeli o čemu je riječ. To je lukav potez da se mene diskkreditira kako ne bih vodio desetine i više miliona maraka teških kriminalnih djela o čemu su mediji pisali, a tužilaštvo šutilo. No, volio bih da ima medij koji će licem u lice suočiti mene i Ljubića.

„Neki su mediji, protivzakonito objavili, da ste bili zaštićeni svjedok u Hagu? Je li to istina?

„Ja sam bio zaštićeni svjedok Tužilaštva u Hagu. Svjedočio sam protiv Mladića i Karadžića. Ja sam borac za istinu i pravdu, bez obzira na posljedice. Borit ću se za istinu i pravdu, protiv korupcije i kriminala ma ko da ga je u pitanju“, kaže nam gospodin Spasojević.

Izbor tužioca Jezdimira Spasojevića za zamjenika zaduženog za organizirani kriminal i korupciju koja je decenijama pod embargom tužilaštva TK, izazvao je paniku u gradskoj upravi Tuzle, ali i u mnogim drugim općinama i javnim preduzećima i ustanovama.

Da kažem i to da sigurnost Spasojevića nije baš na najboljem nivou. Zato mu treba dati podršku da istraži sve kriminalne i koruptivne radnje čije su krajnje žrtve građani. Dok drugi piju, oni plaćaju! (Piše: Ekrem AVDIĆ, The Bosnian Times)

13 Komentari

 1. Prije par dana u Opstini je održan sastanak ,na kojem su prisustvovali svi direktori Javnih poduzeća i Javnih Ustanova,,gdje je izmedju ostalog “dragi nam” g-nacelnik Jasmin rekao:Sve sam vam dao, i očekujem od vas da ste uz mene maksimalno, jer ovi predstojeći izbori su biti ili ne biti. A ako se dovoljno ne angazujete i izgubim ti će biti katastrofa. I da znate ,ako nema mene neće biti ni vas. Pa dragi sugrađani to ni Causesku nije radio. Strašno… Pitao bih Adisa sa TIP.ba,koliko ti mjesečno daje novaca Jasmin da tako grozne i neprovjerene gluposti pišeš samo da bih duskreditivao tuzioca Spasojevica.

  • TIP.ba i žuti Adis su odavno Jasminov medij, vire mu iz guzice. Sramote profesiju, a busaju se nekim, kao, novinarstvom. Uzimaju lovu na razne načine, kroz budžet i “in vivo” i to ime je putokaz u poslu. Treba Spasojević protiv njih podnijeti tuzbu za klevetu, pa da vidimo kako će igrati

   • Zar vam nije jasno da se “čika Jaso” usro ko grlica od straha i zato komnanduje “vojskom spasa” da stanu uz njega, kao onomad kad je pobjego u Sarajevo a zgrada Opštine zapaljena. Sutradan je sazvo radnike javnih preduzeća i omiljene medije, da protestvuje i “brani grad”. Sramota da su mu se tad “sageli” ona učiteljica Mićanovićka, onaj jado Gadžo koji je poslije htio bit gradonačelnik, i buljuk “pravih Tuzlaka” koje ovaj majmun pravi budalama dva desetljeća

    • Pa šta ako je malo i krao nije jedini
     Ono što je napravio za nas pemzionere da se možemo kupat vi svi koji ga ogovarate ne morete ni zasanjati
     I opet ću glasati za njeg

   • Krešo je 100 posto u pravu. Samo idioti mogu abolirati ovoliki kriminal. Ja ću ih sudski goniti pa makar bio jedini na svijetu. Kao naciste Simon Vizental. To što su uradili je zločin prema gradjani a a posebno njihovoj djeci kojima je uskraćeno normalno odrastanje

 2. Jasno je kao dan da sve ide od imamovica.niko nema pravo da diskredituje zamjenika tuzioca.katastrofa Ce biti ako majmun ostane na vlasti nece odgovarati a krade kod vise.u svemu ovome ljubica je igračka.izdrzi zamjenice

 3. Kad počnu optužnice i otkrivanje milionskih pronevjera, gdje će cifre prelaziti visinu godišnjeg budžeta našeg grada, mnogi će kazati kako nisu znali o kakvom se kriminalcu radi. U mnogim optužnicama biće i sadašnji saradnici koji su obavljali poslove po njegovom nalogu, pa će biti zanimljivo hoće li ih Glavni poturiti umjesto sebe. Nezakonite građevinske dozvole ili isplate Slobodi nije on potpisivao pa će vjerovatno biti da on ništa nezna.

 4. Krešo je apsolutno u pravu.Nema suda koji će ga osloboditi od zločina koji je nanio građanima Tuzle i njihovoj djeci kojoj je upropastio djetinjstvo najljepši period života.

 5. A taj tip.ba to valjda jasmin ureduje pa da mu Asja citat spasojevicu radi ti svoj posao a sto se boraca tice ne vjerujem da Ce najesti osim ako nema jos koga da zaposli sina utršo u opšinu

 6. Neka idu prvo u Centralno grijanje i cestitaju 69-ti rođendan direktoru NEVRES ARNAUTOVIC, a odmah pokrenu izvide o visemilionskim krađama putem javnih natjecaja i protuzakonitim zaposlenjima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here