Uhapšena kraljica HDZ-a, Josipa Rimac

0
417

Sudeći prema vremenu u kojem su se događale radnje zbog kojih policija i Uskok kao prvoosumnjičenu terete Josipu Rimac, istražitelji su je držali pod prismotrom barem posljednjih godinu dana.

Pronašla “bubu” u autu

Tko zna koliko dugo bi tajne mjere praćenja trajale i što bi istražitelji još saznali da se nije dogodila jedna bizarna situacija koja je ubrzala cijelu operaciju i inicirala uhićenja utjecajne HDZ-ovke i još 12 osoba, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, kako doznaje taj list pozivajući se na pouzdane izvore, Rimac je dva dana prije uhićenja, u srijedu, navodno u svom osobnom automobilu pronašla prislušni uređaj tzv. “bubu”.

Prema imovinskoj kartici Rimac posjeduje automobil marke AUDI A4 2.0 TDI star pet godina i vrijedan 200 tisuća kuna koji je kupila na kredit. “Bubu” je, kako se doznaje, pronašla skrivenu u plastičnom dijelu ispod volana i nemalo se iznenadila kad ju je ugledala. Odmah je otišla u policiju prijaviti što je pronašla, a tamo su joj, očito ne znajući da je u tijeku tajna operacija njihovih kolega iz Uskoka, potvrdili da se radi o prislušnom uređaju.

S obzirom na to da se otkrilo da se visoka državna dužnosnica prisluškuje, krenula je istraga tko je prisluškuje i vrlo brzo policajci su doznali da su “bubu” postavili njihovi kolege. Vidjevši da je akcija kompromitirana i da nema više nikakvog smisla čekati, Uskok je pokrenuo val uhićenja tijekom petka, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska policija jučer je u Donjem Stupniku pretresala sjedište bh. kompanije “Lager” nakon što su uhapšeni predsjednik Uprave “Hrvatskih šuma” Krunoslav Jakupčić i službenica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

U vlasništvu bh. kompanije “Lager” je kompanija C.E.M.P., koja je bila investitor u vjetropark Krš – Pađene. Hrvatski mediji objavili su jučer da je pretres povezan s hapšenjem Jakupčića i Rimac.

Josipa Rimac je državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša gradonačelnica Knina.

Index.hr navodi, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da se Rimac sumnjiči za zloupotrebu položaja i primanje mita od 45 hiljada eura, što je u interesu kompanije C.E.M.P., koja je gradila vjetroelektranu kod Knina.

Mirela Holy, bivši poslanik ORaH-a u Saboru Hrvatske, govorila je još 2015. godine o radnjama u interesu kompanije C.E.M.P. Tada je šef Vlade Hrvatske bio današnji predsjednik Zoran Milanović, a resorni ministar Ivan Vrdoljak.

U fokusu istražilaca navodno je vjetropark Krš – Pađene između Knina i Gračaca, za koji je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) trgovačkom društvu C.E.M.P. odobrila kredit u iznosu od 590 miliona kuna.

Jutarnji.hr piše da je Evropska komisija pokrenula istragu zbog usklađenosti projekta izgradnje vjetroelektrane s evropskim zakonodavstvom na području zaštite prirode. Naime, stare procjene nisu mogle biti temelj gradnje.

Vjetroelektrana Krš – Pađene najveća je u Hrvatskoj i u nju se planira uložiti ukupno 1,8 milijardi kuna.

To je jedan od nekoliko velikih projekata u regiji Grupacije “Lager” iz Posušja u vlasništvu Milenka Bašića, koji slovi kao jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Milenko Bašić, preduzetnik iz Posušja koji se bavi prodajom građevinskih mašina i rudarske opreme, brat je Ivana Bašića, koji je nedavno uhapšen zbog sumnji u navodne malverzacije prilikom uvoza automobila i utaje poreza.

Agencija za izbor najmenadžera Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope proglašavala ga je za najmenadžera BiH, a kompaniju “Lager” za najkompaniju u branši.

Jutarnji.hr piše, također, da je ideja bila da vjetroelektrana Krš – Pađane bude najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj, sa 142 megavata instalirane snage, čime bi zauzela polovinu nove kvote.

Projekt vjetroelektrane Krš – Pađene Bašić je preuzeo 2012. od dvije austrijske kompanije, koje su planirale tada ostvariti saradnju s HEP-om, ali očito se od toga odustalo, jer država u to vrijeme nije planirala povećati kvotu, koja je bila postavljena na 400 megavata.

Međutim, Vlada je tada spomenutim izmjenama i dopunama zakona naložila Hrvatskom operatoru prenosnog sastava (HOPS) da sklopi anekse ugovora o priključku na mrežu, što je kriterij za vjetroelektrane prije potpisanog ugovora s Hrvatskim operatorom tržišta energije.

Ta hrvatska državna kompanija, naime, skuplja i isplaćuje novac za obnovljive izvore energije. Oni koji su sklopili ugovor s tom kompanijom, među kojima je i kompanija C.E.M.P., tada su se morali priključiti na mrežu.

Prije je to bilo uslovljeno kvalitativnim stanjem prijenosne mreže ili, pak, mogućnošću regulacije elektroenergetskog sistema.(ip,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here