Klinike UKC-a Tuzla u kojima je zaraženo deset zaposlenih počele s radom

Tri klinike u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli počele su s radom nakon što je uslijedila djelimična ili potpuna obustava njihovog funkcionisanja zbog deset medicinskih radnika kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom.
Klinika za kožne bolesti u potpunosti je bila zatvorena zbog infekcije SARS-CoV-2 virusom doktorice i medicinske sestre. Odjeljenje neonatologije u Klinici za dječije bolesti također je bilo zatvoreno zbog zaraze koronavirusom doktorice i medicinske sestre.

Najviše zaraženih medicinskih radnika je bilo u Klinici za bolesti uha, grla i nosa koja je radila u smanjenom obimu, a koronavirus je potvrđen kod jednog doktora specijaliste, četiri medicinske sestre i jedne spremačice.

Foto: UKC Tuzla Foto: UKC Tuzla

Kako su naveli iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, nakon poduzetih higijensko-epidemioloških mjera klinike i odljenja su počela s radom.

“Početkom aprila u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19, uvedena je nužna mjera obustave rada Klinike za kožne bolesti i Odjeljenja za neonatologiju Klinike za dječije bolesti, dok je u proteklom periodu Klinika za bolesti uha, grla i nosa radila u reduciranom obimu. Propisane i sprovedene protivepidemijske mjere su dale dobre rezultate”, naveli su iz tuzlanskog UKC-a.

Kako su istaknuli, uposlenici navedenih organizacionih jedinica su testirani na koronavirus te nakon dva negativna nalaza i sprovedenog perioda samoizolacije vraćeni na svoja radna mjesta.

Epidemiološki tim UKC Tuzla izvršio je sistemsku dezinfekciju navedenih klinika i sve one počinju sa radom u skladu s ranije donesenim odlukama Federalnog kriznog štaba za rad zdravstvenih ustanova u toku trajanja epidemije koronavirusa,  saopćeno je iz UKC Tuzla. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *