KLINIKA ZA HIRURGIJU UKC TUZLA: Prijave za mobing bez reagovanja menadžmenta, procesi na sudu

10
1938

Hirurgija je jedan od stubova svakog kliničkog centra. U narodu se kaže da složna braća kuću grade, a nesložna je rasturaju. Dobri međuljudski odnosi “bijelih mantila” pretpostavka su uspjeha u liječenju pacijenata. Mnogi se još sjećaju prof. dr. Božine Radevića, vrsnog hirurga, ali i sjajnog, smirenog čovjeka, osobe koja je uspostavila izvanredan odnos kako prema kolegama, tako i prema pacijentima. U njega se i danas zaklinju mnogi liječnici kojima je bio mentor, rukovodilac, saradnik, prijatelj.

Ovaj mali uvod načinili smo da bismo pitali: da li sličan odnos vlada i danas na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla?

Sudeći prema komentarima u javnosti, brojnim prijavama, a bogme i započetim sudskim procesima, na spomenutoj klinici atmosfera i međuljudski odnosi su na nezavidnom nivou.  Na ovakav zaključak upućuje niz prijava za mobing, ponižavanje i uskraćivanje prava na rad, koje je nekolicina uglednih hirurga, ujedno i renomiranih medicinskih stručnjaka i univerzitetskih profesora, podnijela menadžmentu UKC Tuzla, protiv načelnika Klinike za hirurgiju, Zijaha Rifatbegovića.

Jedna od posljednjih prijava podnesena je krajem aprila ove godine, ali na koju generalni direktor UKC Tuzla, Vahid Jusufović, kao ni medicinski direktor, Šefefik Umihanić, uopće nisu reagovali. Istina, neke prijave datiraju još iz vremena “generala” Nešada Hotića, ali ni on nije reagovao na iznesene činjenice.

Prijave su podnesene i na neke, navodno, lažirane stručne radove, objavljene u svjetski poznatim stručnim časopisima, u kojima se glorifikuju dvije operacije na jednoj pacijentici, a u stvari, kako kažu naši izvori, urađeno je pet operacija, a pacijentkinja je preminula.

Hirurzi nezadovoljni odnosom, postupcima i mobingom Zijaha Rifatbegovića, barem prema podnesenoj prijavi, navode kako im se uskraćuje pravo na rad (operativni program), da su, iako su šefovi pojedinih odjeljenja Klinike, stavljeni u timove kolega kojima su oni bili profesori i mentori, dakle, niže rangirani liječnici u kliničkoj hijerarhiji. Navode i da je Rifatbegović potpuno privatizirao Kliniku za hirurgiju, da se ponaša osiono, te da ih na svaki način ponižava u stručnom i ljudskom smislu.

Nije tajna da se protiv Rifatbegovića vodi proces na Općinskom sudu u Tuzli, a najavljen je još jedan. Ukratko, mnoge, za sada uglavnom nezvanične činjenice, upućuju na zaključak da su međuljudski odnosi na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla ozbiljno narušeni i da to neko treba srediti.

U prijavi upućenoj generalnom direktoru Jusufoviću, ali i etičkim komitetima UKC Tuzla, Medicinskog fakulteta i Univerziteta, te Ljekarskoj komori TK i njenom etičkom komitetu, upozorava  se na “nesagledive posljedice u produbljavanju loših međuljudskih odnosa, stagnaciji stručnog i naučnog napretka Klinike, kao i loš uticaj na druge klinike UKC-a”.

U nastojanju da izbjegnemo tvrdnje tzv. “nezvaničnih izvora”, portal Tuzla LIVE se zvanično obratio generalnom direktoru UKC, Vahidu Jusufoviću, s molbom da se očituje u vezi sa spomenutim dešavanjima na Klinici za hirurgiju.

Sličan dopis uputili smo i Ljekarskoj komori TK i njenom Etičkom komitetu. Do danas nismo dobili odgovor, pa ćemo sačekati još koji dan. U svakom slučaju, pokušat ćemo doći do prave istine o dešavanjima na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla i akterima “slučaja”.

Za sada smo dobili potvrdu jedino da sudski proces na Općinskom sudu u Tuzli protiv UKC-a Tuzla i Zijaha Rifatbegovića vodi primarijus Amer Odobašić i to za “zaštitu prava iz radnog odnosa, zaštitu od diskriminacije i naknadu nematerijalne štete”.

Na naš upit hirurg Odobašić potvrdio je da se spomenuti spor vodi od prošle godine, ali da ne želi komentirati tužbu dok traje suđenje. (Ekipa TuzlaLIVE.ba portala)

10 Komentari

  1. Dr Amer Odobasic je čovjek velikog srca i časno izgrađene karijere čiji kredibilitet niko ne bi smio dovoditi u pitanje. Takav stručnjak zaslužuje sve pohvale za svoj dosadašnji rad i ukoliko je pokrenuo proces protiv nekog, ubijedjenja sam da je i te kako opravdan i da je taj veliki doajen kirurgije oštećen. U kontaktu sa njim doživljava se profesionalan pristup pacijentu, brižan odnos za svakog ponaosob, sto upućuje na zaključak da nije zasljepljen svojom uspješnom karijerom. Opus dr Odobasica je najbolja reklama tom gospodinu. Ovaj velikan tuzlanske kirurgije zaslužuje pijedestal kao prvi medju jednakima. Njegova strucnost, ljudskost i nesebičnost govore o njemu i suvišno je postavljati ga u ravan sa pojedincima ispred kojih je za “nekoliko kopalja”. Dr Odobasic, samo naprijed i mnogo uspjeha Vam želi bosanskohercegovački napaćeni narod koji je uvijek uz svoje heroje.
    Amela Bajric

  2. Lako se busat u prsa tuđim uspjesima, lažov nad lazovima! Svi znaju da ljudi iz Zagreba rade transplantacije u Tuzli! E moj prof. Zijah, pročitana pričo.

  3. Kako lovu uzima pa to nema ni u madjionicarskim trikovima, a vjera mu je paravan. Zagrli te, kaže sve će bit super, desna ruka na Kur’an uzme lovu a onda ti bližnjeg u grob otjera !

    • Rifatbegović je čovjek multinacionalan, multikonfesionalan, multi, multi…Ko nađe na “njegovoj” klinici hirurga druge nacionalnosti osim “narod zno”, zaslužio je Nobela!

  4. Aaaa bez 300 km nece ni da prica. Parice u Kur'an a sto voli zahvalne pacijente to je tek prica za sebe. Jedan zvrsi bazen drug krov treci sinu kupi bengu i tako to.jebes bosnju kad je glup

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here