Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predvodio je dženaza-namaz za 30 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici i ovom prilikom se obratio hiljadama prisutnih u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

– Pogledajmo zajedno danas u ove nišane i izdignimo se iznad naše kobne sebičnosti i umišljenosti, odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu. Služimo Bogu da bismo se oslobodili ropstva ljudima, Svemogućem koji nas potiče na ljubav i praštanje – poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

– Godina je dvadeset i osma od zločina genocida koji je počinjen u ovim krajevima i koji je bolom pravednika i mučenika odjeknuo u vasioni. I danas smo u šehidskom haremu, u posjeti našim šehidima, u ovom moru bjelila koje tako čisto simbolizira čistoću njihovih duša i njihove nevinosti. Na ovom mjestu, kad god do njega dođemo, mi dođemo do samog izvora, do mjesta ponovnog rađanja našeg naroda – kazao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da se “ovdje promijenilo naše poimanje svijeta, naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ovdje smo upoznali drugog, onakvim kakav on jeste i kakav može biti”.

– Oni koji su preživjeli genocid čista su voda sa čistih izvora Srebrenice. Ta voda teče i daje blagotvornu snagu svemu što dotakne. Mi vidimo mnoštvo naše djece koja se rađaju, kako hodaju bosanskom zemljom, s ljiljanom na prsima i šehadetom u srcu. Rođeni smo u boli, onako kako se ljudi i rađaju, a Srebrenica je naša mati, naša ljubav i naš zavjet. Ovdje smo da obnovimo naše zavjete date Bogu, očevima i zemlji, gledajući u nišane i gledajući jedni u druge. Ovi nišani osvjetljavaju naše najmračnije i najteže noći, zato što svijetle nurom mučeništva, nepravde i nevinog stradalništva – naglasio je reisu-l-ulema.