Kivi sadrži više vitamina nego narandža i drugi citrusi

Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15 posto, čime se sprečava nakupljanje plaka na stijenkama arterija te se čuva zdravlje srca i krvnih žila

kivi vitamini kolicina ostali citusi narandza limun
Kivi je jedna od najzdravijih namirnica (Foto: Ilustracija)

Kivi je egzotično voće koje dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, izrazito sočno, bogato, sa sitnim crnim sjemenkama koje ne mijenjaju okus.

No, mnogi ne znaju da je kivi jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti.

Kivi štiti oči

Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36 posto. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Kivi štiti kardiovaskularno zdravlje

Jedno istraživanje pokazalo je da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15 posto, čime se sprečava nakupljanje plaka na stijenkama arterija te se čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Kivi štiti probavni sistem

Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sistem zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sistem oslobodite od toksina.

(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *