Kinezi su u BiH: Autobus je pregledan na granici, svi su zdravi

Grupa od 29 kineskih turista, od kojih je 18 iz Wuhana, grada odakle je krenula epidemija koronavirusa, iz Hrvatske su stigli u Bosnu i Hercegovinu. Trenutno se nalaze u Neumu.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu da o koronavirusu znaju onoliko koliko i Svjetska zdravstvena organizacija, s kojom su u stalnom kontaktu. Kada je riječ o ulasku kineskih turista u našu zemlju, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se od jutros prati njihovo kretanje te napomenuo da oni nisu bili u tom gradu kada se virus pojavio.

“Jutros smo stupili u kontakt s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, a preko njih i s MUP-om te države. Saznali smo rutu kretanja kineskih turista, obezbijedili smo granične prelaze na koje će oni ući. Informisali smo epidemiologe Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji se nalaze na graničnom prelazu. Znamo da će kineski turisti noćas prespavati u Neumu, a sutra će preko Graničnog prelaza Metković, tj. Doljana krenuti prema Sarajevu”, naveo je Čerkez.

Niko od kineskih turista nije imao simptome bolesti prilikom skeniranja stanja organizma u Milanu, gdje su doputovali avionom. Iz Granične policije BiH su nam potvrdili da je grupa od 29 kineskih turista prešla granicu Bosne i Hercegovine.

“Na Granični prelaz Neum stigli su i pripadnici Zavoda za javno zdravstvo BiH, koji će zajedno sa pripadnicima Granične policije BiH, u skladu sa zakonom, obavljati sve potrebne mjere na kontroli ovih turista”, kazala je Franka Vican, portparolka Granične policije BiH.

Ono što je najvažnije, ističe Čerkez, jeste to da nema mjesta panici u Bosni i Hercegovini, ali poželjno je preduzeti mjere predostrožnosti kao što su lična higijena i jačanje imuniteta. Bosna i Hercegovina preduzima sve potrebne mjere za sprječavanje pojave virusa i spremna je koliko i sve evropske zemlje da se odupre ovoj epidemiji, zaključio je Čerkez.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *