Kineska letjelica skupila uzorke sa Mjeseca i kreće ka Zemlji

0
358

Kina je danas saopštila da je njena sonda završila sa uzimanjem uzoraka Mjesečeve površine i zatvorila ih u svemirsku letjelicu za povratak na Zemlju, što je prvi put da je neka zemlja pokušala takvu misiju u posljednjih 40 godina.

Čang'e 5, treća kineska sonda koja je sletjela na Mesec, posljednja je u nizu sve ambicioznijih misija za svemirski program Pekinga, koji takođe ima sondu na putu ka Marsu, prenosi AP.

Možda vas zanima

PORUČITE TO MIRISOM: Kako odabrati parfem koji će vam idealno odgovarati?

Čang'e 5 je u utorak sletjela na Okean oluja na Mesečevoj bliskoj strani, u misiji donošenja uzoraka sa Mjeseca na Zemlju prvi put od 1976. godine.

Sonda je “završila uzorkovanje na Mesecu i uzorci su zapečaćeni u svemirskoj letelici”, navodi se u saopštenju kineske Nacionalne svemirske uprave.

U povratku, Čang'e 5 bi trebalo da sredinom decembra sleti na travnjake Unutrašnje Mongolije, gde su i prethodno sletali kineski brodovi Šenžou sa posadom, od kako je Kina prvi put poslala čovjeka u svemir 2003. godine i postala treća zemlja posle Rusije i SAD kojoj je to pošlo za rukom. (T)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here