Kavazović: Zaborav i negiranje holokausta i genocida nedopustivo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas se, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, obratio javnosti i uputio pismo predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa Ronaldu S. Lauderu i Jakovu Finciju, predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH.

– Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta svake godine nas podsjeti na genocid tokom Drugog svjetskog rata u kojem je pogubljeno šest miliona Jevreja. Zloglasni logor u Aušvicu je oslobođen prije 76 godina, 27. januara 1945. godine, kada se i obilježava ovaj važan datum. Civilizirani svijet se uvijek i iznova mora prisjećati holokausta kako nove generacije ne bi zaboravile na vrijeme kada je fašizam dominirao nad humanošću. Ne smijemo se zanositi da će zlo samo od sebe iščeznuti s lica Zemlje. Zaborav i negiranje holokausta i genocida je nedopustivo, jer upravo zaborav vodi u nove slične pohode mračnih sila koje ne trpe drugog i drugačijeg – kaže se u pismu reisu-l-uleme.

„Narod kojem pripadam“, navodi se dalje u pismu reisu-l-uleme, „u potpunosti suosjeća sa svim žrtvama holokausta i mi zasigurno nećemo zaboraviti podsjećati na ono što se desilo, prenosi MINA.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *