Kavazović s liderima stranaka o zajedničkom djelovanju u RS

0
371

Sastanak rukovodstva Islamske zajednice u BiH s državnim i političkim predstavnicima Bošnjaka.

U Sarajevu je jučer, na inicijativu i poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održan sastanak najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i rukovodstva Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom i predsjednikom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iz reda političkih ličnosti sastanku su prisustvovali bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te predsjednici SDA, SDP, SBB i NIP, Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković.

Uz reisu-l-ulemu, sastanku je prisustvovao i predsjednik Sabora Safet Softić, zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, član Rijaseta Razim Čolić, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, muftija mostarski Salem ef. Dedović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Iz Srebrenice, kao politički angažirane ličnosti, sastanku su prisustvovali Alija Tabaković, Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović i Hamdija Fejzić.

Ovakav sastav prisutnih uvjetovan je prije svega temom Bošnjaka, a to je pozicija i uvjeti života povratnika na područje RS, sa posebnim osvrtom na područje zone genocida oko Srebrenice.

Sastanak je, nakon dvosatnog razgovora i analize različitih aspekata teme koja je postavljena pred prisutne, rezultirao Izjavom koju su potpisali politički akteri koji su se obavezali na zajedničko djelovanje u cilju poboljšavanja uvjeta života povratnika u RS.(Preporod. tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here