Kavalec: OSCE podržava procesuiranje slučajeva navodne izborne prevare u BiH

0
436

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja nedavne napore Tužilaštva BiH i Tužilaštva Brčko distrikta u procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare, izjavila je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Suzbijanje izbornih prevara ključna je komponenta u zaštiti integriteta i kredibiliteta izbora. To je neophodno kako bi se vratilo povjerenje građana i kako bi se u potpunosti ispoštovala njihova volja da budu adekvatno zastupljeni, kako je također navedeno u svim prethodnim izvještajima o praćenju izbora koje je izdao OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava – ODIHR“, kazala je Kavalec i dodala:

“Misija OSCE-a poziva nadležne vlasti, uključujući Centralnu izbornu komisiju i tijela za provođenje zakona širom zemlje, da budu proaktivni u rješavanju žalbi i istrazi sumnjivih izbornih djela. Također, Misija OSCE-a poziva rukovodstva političkih stranaka da provode politike djelovanja u cilju sprečavanja bilo kakvih izbornih prevara iz njihovih redova. Misija je spremna podržati svaki proces koji unapređuje izborni integritet i vraća povjerenje građana u izbore.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here