Katolici danas slave Uskrs, dan uskrsnuća Isusa Krista

Uz Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, vezani su mnogi narodni običaji, među kojima je farbanje uskrsnih jaja, kao i blagoslov uskrsnih jela

0
117

Katolici širom svijeta danas slave Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim se obilježava dan uskrsnuća Isusa Krista. Uskrsnu misu iz Katedrale Srca Isusova u Sarajevu, koju će predslaviti vrhbosanski nadbiskup i metropolita mons.

Uskrs ima višestruki značaj, pored osnovnog – pobjede nad smrću, on je i nada za život budućega vijeka i osnova za ponovni Kristov dolazak kada će Sin Božiji konačno uništiti Sotonu – izvor zla, grijeha i smrti.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se Vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Obilježavanju Uskrsa prethode dani Velike sedmice pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere, što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda. Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodnja. Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan Vazmenoga trodnevlja pa taj dan uvečer Crkva počinje vazmeno bdijenje.

Uz Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, vezani su mnogi narodni običaji, među kojima je farbanje uskrsnih jaja, kao i blagoslov uskrsnih jela.

REDAKCIJA PORTALA SVIM VJERNICIMA KATOLIČKE PROVENIJENCIJE ŽELI SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here