Kao Baho i Spaho: Emirov komentatorski debi za deset! (Foto)

Poznata i omiljena faca sa rukometnih utakmica u Mejdanu, Emir Osmanović, vrlo je važna poluga u stroju Rukometnog kluba Sloboda. Bilo koji posao da mu povjerite, budite sigurni da će ga uraditi na najbolji način.

Budući pravnik, ko zna, možda sudija, tužilac ili advokat, a u perspektivi parlamentarac, što da ne; danas se iskazao u još jednoj ulozi. Povjeren mu je zadatak da za Moju TV komentariše susret EHF European Cupa između Slobode i Klaksvika s Farskih otoka.

Odmah da kažemo, iako u tom poslu nema iskustva, posao je odradio veoma dobro. Da mu je malo rutine, bilo bi sjajno, ali i ovako smo uživali kako u rukometu, u kojem je Sloboda eliminisala Farane, tako i u njegovom poznavanju “materije”.

S obzirom da je godinama u RK Slobodi, kao tehnički sekretar, ali bi radije rekli “Katica za sve”, logično je da o rukometu zna dosta. No, kao debitant sa slušalicama i mikrofonom, ništa nije prepustio slučaju.

Neusiljeno je gledaocima prenosio sliku iz Mejdana, iznoseći sve bitne činjenice i podatke, i nijednog trenutka nije se moglo naslutiti da je novajlija u ovom poslu.

Očito, odlično se pripremio tako da je o svim igračima obje ekipe znao sve, naravno i o historiji klubova, a vratio nas je i u vrijeme poslije rata, kada se Sloboda prvi put našla na međunarodnoj sceni, igrajući protiv Steaue u Bukureštu 1998. godine i ostvarivši prvu međunarodnu pobjedu jedne naše ekipe nakon nezavisnosti BiH.

No, da sve bude ljepše, Osmanović nam je podastro brojne podatke o rukometu Farskih otoka, spomenuvši da su se plasirali na završnicu Evropskog prvenstva u Njemačkoj, te da su njihovi kadeti sedmi u Evropi, a juniori osmi.

Nije Emir gledatelje silovao podacima, nego je sve to govorio kako bi shvatili da Sloboda ne igra protiv nekog u rukomet zalutalog protivnika, nego protiv rivala koji itekako dobro prezentira tzv. dansku školu rukometa (pripadaju tom podneblju kao autonomna pokrajina).

Klaskvik, koji je do Tuzle putovao skoro cijeli jedan dan, pokazao se u dobrom svjetlu i dok su imali snage nisu Slobodi dopuštali opuštanja. Komentator nam je diskretno sugerirao upravo to: Sloboda je eliminisala neugodnog protivnika koji zna šta je rukomet.

Kada su pojedinci čestitali Osmanoviću na komentatorskoj ulozi i dobro obavljenom poslu, našalivši se kako su Baho (Topalbećirević) i Spaho (Velid) “u mišjoj rupi”, Emir se samo nasmijao i dodao u istom stilu:

– Da, kao Velid Spaho sam, al’ za sirotinju!

Dodajmo i to da je Osmanović u više navrata na utakmicama rukometne reprezentacije BiH u Mejdanu, čak kao tinejdžer, bio asistent upravo ovoj dvojici uglednih sportskih komentatora. Dobra škola! (mp – Foto: D. Zabuš i screenshot)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *