Kantonalna inspekcija: O krvavom Nahorevskom potoku saznali iz medija

0
408

Prizor krvavog Nahorevskog potoka zaprepastio je i šokirao sve one koji su danas prošli obalama ovog vodotoka. Pretpostavlja se da je uzrok klanje kurban, odnosno spiranje krvi nakon klanja u potok.

Povodom ovog slučaja oglasila se i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove iz koje su kazali kako su informacije o ovom slučaju dobili iz medija.

– Inspektori veterinarske inspekcije danas, kao i svakog Kurban-bajrama, obavljaju veterinarsko-zdravstveni pregled životinja nakon jačanja, kako u registrovanim objektima za klanje, tako i na imanju IZuBiH u Jarčedolima na kojem se nalazi objekat uslovan za obredno klanje životinja, pregled kao i privremeno konzerviranje hlađenjem kurbanskog mesa koje će se podijeliti, istakao je glavni veterinarski inspektor Semir Velić, piše Radiosarajevo.

Podsjetio je još jednom kako se ljudi trebaju odnositi prema nejestivim dijelovima zaklanih životinja.

– Napominjemo da se s nejestivim dijelovima kurbana mora postupati kako prema vjerskim tako i prema propisima iz oblasti zaštite okoliša. Nejestive dijelove nužno je odložiti zakopavanjem na vlastitom imanju, spriječiti zagađenje okoline zakopavanjem čime se sprečava i raznošenje otpada, naglasio je Velić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here