Kantarionom protiv depresije

0
153

Kantarion ili Bogorodičina trava, kako se još naziva ova biljka je vrlo cijenjena u narodnoj medicini. Ona je najdjerotvornija u liječenju problema sa jetrom i žuči, ali je najdetaljnije istraženo njeno djelovanje protiv depresije.

Klinički je dokazano je da kantarion može značajno da popravi raspoloženje i smanji depresivna stanja. Umanjuje i osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod fobija i poremećaja spavanja.

Uspješno se koristi i kod ljudi koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom i preporučuje se i ženama u menopauzi.

U ovom slučaju se najčešće koriste čaj ili tinktura. Antidepresivno djelovanje nastupa lagano i nakon dvije nedjelje primećuju se promjene.

Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g svježe osušenih cvjetova. Prelijte sa 100 ml 70-procentnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje dvije nedjelje i procedite. Od dva do tri puta na dan uzima se od 20 do 30 kapi u pola čaše vode. Kura treba da traje od četiri do šest nedjelja, ali prije korišćenja posavjetujte se s ljekarom, naročito ako imate težih problema s anksioznošću.

Za čaj protiv depresije jednu do dvije kašičice suhog kantariona ostavite da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i uveče popijte po šoljicu čaja. Za što bolje rezultate čaj treba piti od četiri do šest nedjelja zaredom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here