Kanada odobrila Pfizerovu vakcinu za djecu od 12 do 15 godina

0
296
pfizer odobrenje vakcina koronavirus djeca
Pfizer će tražiti odobrenje za vakcinisanje djece mlađe od 12 godina (Foto: Ilustracija)

Kanadski zdravstveni regulator odobrio je vakcinu američko-njemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech protiv koronavirusa za djecu stariju od 12 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glavna medicinska savjetnica Supriya Sharma u srijedu je potvrdila odluku za uzrast od 12 do 15 godina i rekla da će to pomoći djeci da se vrate normalnom životu.

Vakcina je prethodno odobrena za osobe starije od 16 godina.

Očekuje se da će i američka Uprava za hranu i lijekove odobriti Pfizerovu vakcinu za mlade do sljedeće sedmice.

Najava dolazi mjesec dana nakon što je Pfizer saopćio da njihova vakcina pruža zaštitu od koronavirusa mlađoj populaciji.

Pfizer je krajem marta objavio preliminarne rezultate studije sprovedene na 2.260 američkih dobrovoljaca u dobi od 12 do 15 godina koji pokazuju da nije bilo slučajeva COVID-19 među potpuno vakcinisanim adolescentima.

Sharma je rekla da postoje dokazi da je vakcina sigurna i efikasna u toj dobnoj skupini. To je prva vakcina odobrena za djecu u Kanadi.

Sharma je rekla da je oko petine svih slučajeva COVID-19 u Kanadi registrovano kod djece i tinejdžera.

Navela je i da većina djece nema ozbiljnih zdravstvenih problema nakon zaraze, a vakcina će pomoći u zaštiti njihovih prijatelja i porodice koji mogu biti u većem riziku od komplikacija.

“Također će podržati povratak u normalniji život naše djece, kojoj je bilo tako teško u proteklih godinu dana”, rekla je Sharma.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here