Kalesijsko ljeto 2021: Bogat sadržaj za sve generacije

0
422
bkc kalesija kultura ljeto
Bosanski kulturni centar Kalesija (Foto: Arhiva)

Kako je prošle godine zbog pandemije izostala organizacija manifestacije Kalesijsko ljeto, organizatori su se ove godine potrudili da ponude više zanimljivog sadržaja za sve generacije.

Od 3. jula do 28. augusta građani imaju priliku prisustvovati koncertima, izložbama, sajmu knjige, sportskim turnirima i drugim događajima u Kalesiji. Nosilac aktivnosti je Bosanski kulturni centar Kalesija.

Otvorili smo Kalesijsko ljeto sa koncertom sevdalinke sa Ramizom Milkunić i Fatmirom Sulejmanijem. Nakon toga ušli smo u period obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Ovdje je postavljena izložba ilustracija Admira Delića na temu genocida u Srebrenici on svakog 11. og u mjesecu radi jednu novu ilustraciju na temu genocida, navodi Alija Džafić, direktor BKC-a Kalesija.

Zbog održavanja ove manifestacije Općina Kalesija je donijela Odluku o privremenoj izmjeni režima saobraćaja u centru Kalesije za dane kada su organizovani određeni događaji u periodu od 19:00 do 23:00 sata. Sudeći po odzivu publike, svima su nedostajala okupljanja i zanimljivi društveni sadržaji u njihovoj općini. Do kraja osmog mjeseca na repertoaru su koncerti i predstave.

Imamo najavu za subotu, to je gradski Mješoviti hor iz Živinica koji će se predstaviti sa svojim repertoarom. Nakon toga imamo veče izvorne muzike, poslije toga ulazimo u period kada smo planirali pozorišne predstave, prvo će biti predstava za djecu Izmislionica u selu Pričevac, a isti dan će biti i međunarodna smotra folklora, najavljuje Džafić.

Manifestacija će biti zatvorena 28. avgusta koncertom vokalno-instrumentalnog sastava Akustiko. Generalni pokrovitelj manifestacije je Općina Kalesija, a skoro cijela lokalna zajednica na čelu sa BKC-om Kalesija je uključena u organizaciju. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here