Kalesija: Građani ustali zbog povećanja paušala vijećnicima

0
512
gradjani protest povecanje pausali vijecnici kalesija
Građani Kalesije ustali zbog povećanja paušala vijećnicima (Foto: N.N.)

Više od stotinu građana Kalesije protestovalo je danas protiv odluke Općinskog vijeća Kalesija o povećanju paušala općinskim vijećnicima.

Paušali su povećani sa 350 na 650 KM. Kako su kazali okupljeni građani, na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo, jer smatraju da odluka nije u interesu građana Kalesije, koji doprinose punjenju općinskog budžeta.

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija na sjednici održanoj početkom jula izglasali su povećanje paušala i dnevnica za sjednice. Obrazloženje predsjedavajućeg je da su vijećnici nezadovoljni visinom dosadašnjih paušala.

“Kad se uzme u obzir visina paušala okolnih općina, Živinica, Tuzle, Sapne, vidimo da je zaista paušal u OV Kalesija malen. Vijećnici su na osnovu toga pokrenuli ovu aktivnost”, kazao je Mensur Hukić, predsjedavajući OV Kalesija.

Danas okupljeni građani Kalesije smatraju odluku pogrešnom i potpisuju peticiju da se ona ukine. Kažu da vijećnici ne rade ništa da bi zaradili paušale.

Hava Fazlić, iz Kalesije danas na protestu ima jasne stavove:

“Protestujem, nemam ništa protiv visine paušala ako se nešto uradilo, ako se nešto vidi, ako je opravdano. Ovako nemam riječi stvarno. U BiH se ljudi bave politikom čast izuzecima, ali koji stvarno nemaju morala.”

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, iako su vijećnici iz njegove stranke glasali za povećanje paušala, smatra ovu odluku nepotrebnom i ishitrenom.

“Nisam saglasan, pokušaću s njima razgovarati da ponište tu odluku pogotovo jer nije momenat, mi nismo ta sredstva predvidjeli budžetom, morali bismo raditi rebalans, a odakle da obezbijedimo sredstva je dodatni problem. Mislim da zaista nije vrijeme”, kaže Džafić i dodaje da će insistirati da se poništi odluka o povećanju paušala. Organizatori današnjeg protesta najavili su naredni za septembar kada će biti održana prva naredna sjednica Općinskog vijeća kada će biti prezentirani i rezultati peticije koju potpisuju nezadovoljni građani. (N.N.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here