Retrovizor/Gradsko vijeće Tuzle protiv pandemijske krize: Mlaćenje gloginja javnim budžetskim novcem

Ogromna uhljebska vijećnička većina ne shvaća, a i ne mora, da nije problem u rashodovnoj strani budžeta: svaka budala zna trošiti novac

2
739
Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla (Foto: Arhiva)

Na posljednjoj online sjednici Gradskog vijeća Tuzle “razmatrana je i usvojena Odluka o privremenom oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne prostore koji su u vlasništvu Grada Tuzle. Razmatran je i usvojen zaključak-preporuka javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla (Inkubator Lipnica, BIT Centar, Centar za kulturu, itd.), da u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica nesreće izazvane pojavom koronavirusa donesu odgovarajuće odluke o oslobađanju od plaćanja zakupnine za prostore koje iznamljuju…”

Na prvi pogled, kao svaka šuplja demagogija, sve djeluje kao brižni cakum-pakum za široke narodne mase, ali problem je što ogromna uhljebska vijećnička većina ne shvaća, a i ne mora, da nije problem u rashodovnoj strani budžeta: svaka budala zna trošiti novac.

Naime, vijećnički genijalci su se dosjetili da potpuno sasijeku i sasvim suhu prihodovnu stranu JU BIT, JU Inkubator Lipnica i JU Centar za kulturu, koji su inače ključno i izdašno subvencionirani iz budžeta da bi se pokrio manjak prihoda.

Ostavljajući po strani, i inače, poniženu kulturu, potpuno postaje besmislen “Halal-JU BIT”, čije ukupno troje uposlenika (direktor i dvoje saradnika) proture godišnje kroz šake oko 430 hiljada KM i da nas koštaju oko 113 000 KM, iznajmljujući nešto preko 2600 kvadratnih metara prvoklasnog kancelarijskog prostora. Ako se još na to nakalemi 18 hiljada KM za Nadzorni i Upravni odbor, djeluje samoubilački “oprostiti” jedini stvarni, koliko god bio kontekstualno mizeran, prihod za taj isti prostor od oko 185 hiljada KM. Naravno, treba znati da se inače ovoj “elitnoj” JU godišnje iz budžeta upumpava oko 65 hiljada KM da bi joj se poslovanje prikazalo pozitivnim u iznosu od 3 do 4 hiljade KM.

Pitanje je da li je to jedini i najbolji način, u ovoj situaciji, da se sačuva aktivnost ove JU, ako je jasno da se ovdje radi o poreznom novcu građana Tuzle, a tog novca sada nema ili je potpuno neizvjestan.

Naravno, trebalo bi analitički i javno sagledati stvarne poslovne rezultate 20 profitabilnih IT-firmi sa oko 200 uposlenika ušaltanih u BIT-ove dunumski obimne kancelarije i saznati njihove prihode, porezne obaveze i profite, te vidjeti da li su za “budžetske sadake” ili nisu.

Razvikani JU Inkubator Lipnica je u sličnoj poslovnoj poziciji sa svojih desetak uposlenika godišnje “vrijednih” oko 210 hiljada KM, uz neizbježni UO i NO sa 16 hiljada KM, samo što je njihov biznis vezan da cca cijelih 10 dunuma industrijskog i kancelarijskog prostora, za oko 35 profitnih firmi i njihovih cca 360 uposlenih. I tu je gradski budžet široke ruke sa oko 130 hiljada KM godišnjeg halala javnog novca, sa grunfovskom idejom da se dodatno “oprosti” još oko 170 hiljada KM mizerne najamnine. Takođe, i ovdje ne postoji dostupna analitika poslovanja ovih firmi, njihovi prihodi, profiti etc.

Logika apsolutnog sasijecanja osnovnih prihoda kod gazdovanja imovinom u vlasništvu Grada, tj. svih građana Tuzle, potpuno zaboravljajući kompleksnost troškovne strane poslovanja, ne da samo da nije u javnom interesu, nego je u direktnoj suprotnosti s njim.

To je naše Gradsko vijeće. Gradska uprava, svakako. (Piše: Derviš ČIČKO, 2. april 2020. godine)

2 Komentari

  1. Neka grad guli stanare Slatine – jedino naselje sa naplatom parkinga i stavljanjem kandži. Još je i policija revnosna ako par cm nagaziš slučajno zebru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here