Stari običaji koji privlače novac u kuću

Odnos prema novcu ima direktan utjecaj na vaše financijsko stanje, smatrali su naši stari, koji novčanik nikad nisu držali praznim. Tako su u pregradi držali prvu novčanicu koju su zaradili ili novac koji im je darovao netko koga su smatrali dobrim čovjekom. Novčanicu najvećeg apoena koju su imali, čuvali su po godinu dana jer su smatrali da će se tako napuniti energijom ukućana i početi privlačiti novac u dom.

Naši stari poštovali su određene običaje, kada je novac u pitanju – i smatrali da oni donose financijsku stabilnost i privlače blagostanje.

Odnos prema novcu ima direktan utjecaj na vaše financijsko stanje, smatrali su naši stari, koji novčanik nikad nisu držali praznim.

Tako su u pregradi držali prvu novčanicu koju su zaradili ili novac koji im je darovao netko koga su smatrali dobrim čovjekom.

Tu novčanicu ili novčić su smatrali svojevrsnim talismanom financijske sigurnosti.

Kako privući energiju novca

Zato se vjerojatno i dan danas njeguje običaj da kad nekom darujete novčanik, on ne smije biti prazan.

Mnogi su čak u skrivenoj pregradi novčanika čuvali papirnatu novčanicu najmanjeg apoena – smatrali su da onaj tko to radi bolje upravlja novcem.

Kojim danom je najbolje tražiti povišicu

U moderno vrijeme provode se razna istraživanja o tome kako šefovi “dišu” tijekom tjedna pa se pokazalo da je četvrtak idealan dan za traženje povišice. Naime, nadređeni su tog dana popustljiviji jer se mentalno pripremaju za nadolazeći vikend, a naši stari su vjerovali da je srijeda prijepodne najbolje vrijeme za to.

S druge strane, prema vjerovanjima, sve transakcije koje obavite uvečer vode u propast, a novac se ne posuđuje utorkom.

Osim novca, nije dobro posuđivati kruh ni sol, jer se smatralo da će tako financijska sigurnost napustiti vaš dom.

Kako bi novac “zavolio” vašu kuću i doslovno se lijepio za vas, na dan isplate plaće, s računa ne biste smjeli dignuti ni kunu.

Cijela plaća bi trebala prenoćiti u vašem domu, što bi u današnje vrijeme značilo na vašem računu.

Navike koje privlače novac u kuću

Još su naši djedovi i bake smatrali da će novac, ako mrvice sa stola čistite golim rukama ili pak zviždite u kući, jednostavno zaobilaziti vaš dom. Zato su džepove odjeće koja visi u ormaru punili sitnim papirnatim novcem.

Domaćice su krpale i najmanju rupicu na džepovima, jer su vjerovale da novac tako lakše curi.

Da bi u kući bilo što više novca, pazile su da ni na jednoj košulji ili kaputu ne nedostaje dugme, a nakon što bi pomele kuću ili dvorište, metlu su odlagale drškom prema dole, piše atma.

“Oteto – prokleto” ili “Kako došlo, tako otišlo”

Novac koji je dobiven na kocki, pronađen, oštećena novčanica ili zarđala kovanica ne donose sreću pa ih naši stari zato nisu čuvali u novčaniku.

Naprotiv, prvom prilikom su ih darovali siromašnijima od sebe ili bi ih što prije potrošili.

Krupna novčanica – financijski talisman

Novčanicu najvećeg apoena koju su imali, stari su u domu čuvali po godinu dana, jer su smatrali da će se tako napuniti energijom ukućana i početi privlačiti novac u dom.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *