Kako pripremiti paprike punjene kupusom, šta sve trebate znati kad pravite džem

0
185
priprema zimnice punjene paprike kupusom i dzemovi
Vrijeme je za pripremu zimnice (Foto: Ilustracija)

U periodu smo kada se priprema slatka i slana zimnica koja će dobrodoći u predstojećim hladnim mjesecima.

U moru recepata za razne salate, predlažemo jedan odličan za pripremu turšijske papirke punjene kupusom.

Potrebni sastojci: tri do četiri kg kupusa, pet do šest kg žutih paprika, pet litara vode, 150 grama soli.

Postupak pripreme:

Paprike očistiti od peteljki i sjemenki, oprati ih, pa poredati na tanjir obložen pamučnom salvetom da se osuše.

Suhe paprike iznutra pomalo posoliti, poredati u tepsiju i staviti da i one stoje oko sat.

Skinuti prvi sloj liski sa kupusa, obrezati korijenje i oprati ga, pa izrendati ga. Zatim ga postepeno soliti sa dvije kašike soli i rukama miješati da so prođe svuda. Potom ostaviti da odstoji oko sat.

U pet litara vode rastvoriti 150 grama soli i miješati dok se so potpuno ne istopi.

Paprike do vrha puniti kupusom i redati u plastičnu posudu. Ako vam je ostalo malo kupusa, poredajte ga preko i između paprika.

Zatim preliti slanom vodom koju ste prethodno promiješali.

Odozgo poklopiti tanjirom, pritisnuti i ostaviti da stoji 15 dana.

Poslije toga ovaj odličan prilog uz svako glavno jelo spreman je za posluživanje.

U nastavku pročitajte i nekoliko osnovnih pravila tokom pripreme džema

Ako ukućani vole pekmez ili džem, ovo je pravo vrijeme da ih sami pripremite zdrave varijante.

Džem možete pripremiti od bilo kojeg voća, a ako baš niste sigurni u postupak, evo nekoliko osnovnih pravila uz pomoć kojih ćete imati vrhunski sadržaj u teglicama.

Za početak džem kuhajte na jačoj vatri kako bi sačuvao aromu i korisne sastojke voća.

Pjenu koja se stvara tokom kuhanja skidajte tek pri kraju, jer se u njoj nalaze pektini koji su zaslužni za fino želiranje džema.

Šećer stavljajte tek na pola kuhanja ili pri samom kraju.

Da je džem gotov znat ćete kada nekoliko kapi stavite na tacnicu i, kada je nagnete, one se neće razlijevati.

Džem sipajte u tople tegle na koje ćete staviti celofan navlažen sa spoljne strane. Kada se džem ušećeri, dodajte limunov sok i kratko ga prokuhajte.

Ako vam se, pak, učini da je previše gust, dovoljno je da razrijedite s malo vode i također kratko prokuhate.

U džemove napravljene od voća koje nema jaku aromu (dunje i šljive), možete dodati cimet, limun… (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here