Kako prepoznati da je sirova piletina koju ste ostavili u frižider pokvarena

Sirova piletina u vašem frižideru može stajati do dva dana, a ukoliko niste sigurni je li sigurna za konzumiranje možete potražiti neke od znakova – počev od promjene boje, mirisa do teksture.

Hladne temperature vašeg frižidera su dizajnirane da vam pomognu da očuvate hranu dovoljno dugo dok je ne budete željeli spremati. Nakon što ste odugovlačili sa svojim planovima za kuhanje, možda se pitate koje su od vaših sada manje svježih namirnica još uvijek sigurne za konzumiranje.

Kada se radi o piletini koja se hladila u frižideru, na osnovu smjernica USDA-e jednom kada uđe u standardni frižider podešen na 4 stepena Celzijusa ili nižu temperaturu, imate do dva dana da je koristite prije nego što dođe vrijeme da je bacite, prenosi Klix.ba.

Međutim, ako niste sigurni koliko vremena piletina stoji u frižideru možete potražiti sljedeće znakove, a koji mogu ukazati da se pokvarila:

Potražite promjenu boje – kada se radi o ispitivanju svježine i kvalitete sirove piletine, oslanjanje na vizualne znakove koji označavaju kvarenje je možda najlakši pristup. Obično, kada je sirova piletina još uvijek svježa i sigurna za jelo, izgledat će svijetloružičasto, blijedo plavkasto-bijelo, ili čak žuto, sa svijetlo bijelom masnoćom. Ako nakon ispitivanja primijetite mrljavu žutu masnoću ili nijanse zelene i sive – bacite je.

Neugodan miris -da biste provjerili da li je vaša sirova piletina još uvijek dobra, izvadite je iz frižidera i pomirišite – ako osjetite kisele, riblje ili sumporne note – treba ići u smeće.

Provjerite teksturu – vaša sirova piletina može proći vaše vizuelne testove i testove mirisa, ali tekstura je još jedna velika crvena zastavica na koju treba obratiti pažnju prije nego što počnete kuhati. Kada je sirova piletina još svježa, izgledat će sjajno, biti vlažna na dodir, pa čak i malo klizava. Međutim, znat ćete da se vaša sirova piletina pokvarila ako vam se čini izuzetno ljigavom, ljepljivom i meckavom. Ako je to slučaj, bacite je što je prije moguće. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *