Kako najbolje pripremiti dom prije toplinskog vala

Stiglo je ljeto, a s njim i mogućnost dolaska toplinskih valova. Iako možete izbjegavati izlazak na otvoreno, ali kako će toplinski val utjecati na vaš dom? Kako pripremate svoj doma za zimu, važno je pripremiti ga i za toplinski val.

Provjerite stanje svojih klima uređaja

U borbi protiv ekstremnih vrućina, vaš klima uređaj vam je najbolji prijatelj. Kako biste bili sigurni da je dorastao zadatku, Traci Fournier, potpredsjednica One Hour Heating & Air Conditioning, tvrtke specijalizirane za ugradnju i servisiranje klima uređaja preporučuje da što prije izvršite temeljitu inspekciju. Kako biste očistili svoj klima uređaj, Fournier savjetuje da prvo očistite vanjsku jedinicu od prljavštine i krhotina. Uklanjanje prepreka pomoći će uređaju da ispravno radi svoj posao i s vremenom će smanjiti potrošnju energije. Zatim, Fournier preporučuje prskanje uređaja izvana kako bi se uklonila preostala prljavština i eventualne krhotine. Na kraju, zamijenite filtere za zrak. “Održavanje visoke kvalitete zraka iznimno je važno kada je prevruće za otvaranje prozora radi veće cirkulacije”, rekao je Fournier. “Uvijek provjerite proizvođački priručnik vašeg klima uređaja radi ispravnih smjernica i savjeta za korištenje dok mijenjate filtar.”

Kupite ventilatore ili prijenosne klime na vrijeme

Većina ljudi se često ne pripremi unaprijed, a trgovine često rasprodaju ventilatore, klima jedinice, pa čak i led u danima koji prethode visokim temperaturama. Ako živite negdje gdje će vjerojatno doći do toplinskog vala, dobra je ideja kupiti neke od tih uređaja sada i izbjeći stres kasnije. Započnite procjenom svojih potreba za hlađenjem i istraživanjem različitih modela koji ispunjavaju vaše zahtjeve. Uzmite u obzir faktore kao što su veličina sobe, energetska učinkovitost i ocjene kupaca. Odredite budžet i istražite razne vrste ventilatora kao što su stropni ventilatori, ventilatori na tornju, ventilatori na postolju ili stolni ventilatori. “Namjestite svoj termostat na razumnu, hladnu temperaturu i pokušajte izbjeći da ga okrećete sve dolje po vrućini”, savjetuje Fournier. “Neka stropni ventilatori rade, a rolete djelomično zatvorene kako biste zadržali niske temperature bez preopterećenja vaše klima jedinice.”

Naučite kako se rashladiti kada nemate klima uređaj

Tijekom hladnijih sati iskoristite prirodnu ventilaciju tako što ćete otvoriti prozore i dopustiti svježem zraku da cirkulira kroz vaš dom. Stvorite povjetarac strateškim otvaranjem prozora na suprotnim stranama svog stambenog prostora. Razmislite o korištenju prozorskih ventilatora kako biste poboljšali protok zraka i uvukli hladan zrak izvana. Kako biste spriječili ulazak vrućeg zraka, zatvorite prozore i zastore čim vani počne zagrijavati.

Odabir posteljine i odjeće može značajno utjecati na vašu razinu udobnosti tijekom vrućeg vremena, osobito noću. Zamijenite teške tkanine poput flanela ili poliestera laganim i prozračnim materijalima poput pamuka ili lana. Ova prirodna vlakna omogućuju kruženje zraka oko vašeg tijela, održavajući vas hladnijim i ugodnijim.

Određene aktivnosti mogu stvarati toplinu u vašem domu, što otežava održavanje hladnoće. Tijekom najtoplijih dijelova dana smanjite upotrebu uređaja koji stvaraju toplinu poput pećnica, štednjaka i sušilica. Umjesto toga, odlučite se za laganije obroke koji zahtijevaju manje kuhanja, poput salata ili sendviča. Koristite vanjske prostore za kuhanje ili roštiljanje kada je to moguće kako biste spriječili dodavanje dodatne topline u svoj dom.

Održavanje hidratacije ključno je tijekom toplinskog vala. Opskrbite svoj dom velikom količinom boca s vodom ili ulaganjem u sustav za filtriranje vode. Napunite vrč ledenom vodom i držite ga u hladnjaku radi lakšeg pristupa. Održavanje hidratacije ne samo da vas rashlađuje, već također može spriječiti bolesti povezane s vrućinom. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *