Kako jesti hljeb, a ne dobijati suvišne kilograme

Hljeb je jedna od namirnica koju jedemo svakodnevno. No, ako želite izgubiti kilograme, trebali biste ga manje jesti.

Postoje savjeti koji vam mogu pomoći da uživate u hljebu, ali da istovremeno i gubite suvišne kolograme.

– Svi pokušavamo izbjegavati hljeb koji je pun ugljikohidrata i ponekad rafiniranog brašna, ali vjerovali ili ne, postoje i neke zdrave opcije kada je riječ o konzumiranju hljeba – kaže stručnjakinja za mršanje dr. Tasneem Bhatia.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da jedete hljeb, a da se ne udebljate:

Slijedite pravilo 10:1 kada kupujete hljeb

To znači da za svakih 10 grama ugljikohidrata, koje hljeb sadrži, treba imati jedan gram vlakana, objasnila je nutricionistica Rebecca Lewis.

Birajte cjelovite žitarice

– Ako na popisu sastojaka vidite šećer, saharozu, fruktozu, kukuruzni sirup, bijelo ili pšenično brašno, to znači da se sastoji uglavnom od jednostavnih ugljukohidrata, pa bi unos takvih namirnica trebao biti ograničen – objašnjava Lewis.

Dakle, prilikom kupovine hljeba uvijek biste trebali pogledati popis sastojaka i odabrati onaj na kojemu je navedeno da se sastoji od cjelovitih žitarica.

Odaberite organsku pšenicu

Još uvijek se istražuje utjecaj pesticida i hemikalija na zdravlje, pa biste toga trebali jesti namirnice od organske pšenice jer su takvi proizvodi manje izloženi pesticidima i samim tim su zdravija opcija.

Kupujte u pekari

Hljeb je ranije bio puno zdraviji, ali je masovna proizvodnja utjecala na njegove zdravstvene koriste. No, u pekarama možete svaki dan pronaći svježi hljeb, pa je to, kako kažu stručnjaci, bolja opcija nego kupovina ove namirnice u supermarketu.

Ako hljeb pečete sami kod kuće, bilo bi dobro da bijelo brašno zamijenite kokosovim jer ono ima znatno manje ugljikohidrata te čak 11 puta više vlakana, piše Eat this.

Uz to, možete dodati neke sjemenke kao što su chia, sjemenke tikve ili suncokreta koje su pune hranjivih tvari. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *