Kako je lažni inspektor iz Zenice pljačkao migrante i maloljetnike

0
367

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protiv Nikole Stojnića zvanog Škola iz Zenice, a zbog krivičnih djela lažno predstavljanje, prevare i razbojništvo.

Prema novida iz optužnice Stojnić je u augustu prošle godine kod autobuske stanice prišao A.M. i njenim sinovima te ih pitao da li su migranti iz Maroka i da li im treba droga.

“Nakon što su mu odgovorili da su iz Palestine i da im ne treba droga on im je pokazao ligitimaciju sa slikom, za koju je znao da nije prava i lažno se predstavio kao policijski inspektor. Nakon čega je odveo ošteće do obližnje zgrade i počeo ih pretresati. Oduzeo im je iPhone 6 sa punjačem, sim karticu za međunarodne razgovore, 350 eura i 80 maraka. A. M. je shvatila da isti nije policajac i nije mu dozvolila da joj pregleda torbicu, nakon čega je Nikola nastavio prijetiti nožem, a njen sin je počeo da zove policiju, kada je Nikola pobjegao.

Nekoliko dana poslije oštećeni su u centru grada prepoznali Nikolu i pozvali policiju, koji su ga lišili slobode”, piše u optužnici.

Stojnić je i u oktobru prošle godine nastavio sa lažnim predstavljanjem. U optužnici piše da je u ulici Adolfa Goldbergera, prišao je maloljetnom Zeničaninu koji je rovio po kontejneru za smeće, a zatim izvadio nož i prislonio mu ga na leđa.

“Uputivši mu ozbiljne prijetnje po život i tijelo rekavši: „Ako mi ne budeš dao telefon ubiću te“, na što mu je maloljetnik odgovorio da ne da svoj mobitel dok je Stojnić Nikola nastavio sa daljim prijetnjama da će ga ubiti, zbog čega je oštećeni u strahu za svoj život istom predao mobilni telefon marke „Samsung S5 Mini”, stoji u optužnici.

Tužilaštvo je u optužnici napisalo da se iz svega vidi da je optuženi upotrijebio silu ili ozbiljnu prijetnju protiv druge osobe radi oduzimanja tuđe pokretnine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, te se lažno predstavljao kao službena osoba dovodeći drugog u zabludu da što učini na štetu svoje imovine a sve sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here