Kako izgleda novi glavni hram ruske vojske i kakve tajne krije (Video)

0
257

​Novi hram u blizini Moskve napravljen je da bi bio glavna crkva ruske vojske. Gradnja je potpuno završena i hram je dokorisan ali je otvaranje odloženo zbog pandemije koronavirusa. Ipak konačan izgled je otkriven povodom Dana pobjede.

Na snimku se vidi nova crkva iz svih uglova kao i unutrašnjost. Hram je izgrađen u Patriotskom parku u blizini Moskve.

Crkva je izgrađena u klasičnom stilu ali sa modernim materijalima. Osim ikona, u unutrašnjosti su mnogobrojni mozaici koji prikazuju važne događaje iz ruske istorije.

Nova bogomolja je i neka vrsta muzeja, a sve u cilju obilježavanja 75 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom. Zbog toga ima mnogo simbolike.

Glavna kupola ima 19,45 metara u prečniku, što simboliše godinu kada je rat završen (1945), a manja je visoka 14,18 metara, što ukazuje na 1.418 dana, koliko je rat trajao.

Oko crkve nalazi se memorijalni kompleks nazvan „Put sećanja” koji se je dugačak ukupnko 1.418 koraka. U kompleksu bi trebalo da budu sadržana imena više od 33 miliona ljudi koji su se borili u ratu, kao i fotografije, ako budu dostupne.

Značajn dio finansija je obezbjeđen putem donacija od organizacija i građana, uključujući i predsjednika Vladimira Putina.

Otvaranje je bilo planirano za 9. maj, ali je odloženo zbog epidemije.(insider,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here