Kako danas izgledaju gradovi: Šest mjeseci od razornih zemljotresa u Turskoj

Prošlo je šest mjeseci od razornih zemljotresa u Turskoj. Više od 50.000 ljudi je poginulo, a više od 107.200 je povrijeđeno u dva snažna zemljotresa koji su 6. februara pogodili jug Turske i Siriju, javlja Anadolu.

Srušene su hiljade zgrada.

Ekipa Anadolu napravila je fotografije i snimke iz zraka područja koja su pogođena razornim zemljotresima. Kada se slike snimljene neposredno nakon zemljotresa uporede s novim, pažnju privlače velike praznine u gradskim centrima i četvrtima.

U Kahramanmarasu, epicentru zemljotresa, evidentirane su desetine hiljada zgrada koje su srušene ili ih je potrebno srušiti zbog oštećenja u zemljotresu.

U gradu, u kojem je poginulo 12.659 ljudi, završeni su radovi na uklanjanju uništenih objekata. Nastavljaju se radovi na rušenju i uklanjanju teško oštećenih objekata.

I u Hatayu je situacija bila jako loša. Tokom ispitivanja stanja na terenu nakon zemljotresa, utvrđeno je da je u katastrofi uništeno 13.517 objekata, 8.162 je trebalo hitno srušiti i 67.346 je pretrpjelo teška oštećenja.

U centru grada, na područjima gdje su nakon zemljotresa viđene srušene zgrade, dronom je zabilježeno stvaranje velikih praznina uz uklanjanje ruševina “prije i poslije”.

Desetine hiljada objekata su uništeni ili oštećeni i u Malatyji.

U Adiyamanu, jednom od gradova pogođenih zemljotresom, utvrđeno je da je 70 posto objekata za rušenje, hitno rušenje i da je teško oštećeno.

Nastavljaju se radovi na rušenju i uklanjanju ruševina teško oštećenih objekata.

U okrugu Nurdagi u Gaziantepu poginulo je 2.014 osoba, a u Ishaliyeu 1.433. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *