Kajtaz: Forsiranjem priče o trećem entitetu žele glasove iz BiH

0
503

Hrvatski birači u nedjelju će glasati na parlamentarnim izborima koji bi trebali dati odgovor na pitanje koja će politička opcija voditi državu sljedeće četiri godine.

Izbori dolaze u trenutku kada je Hrvatska završila prvo predsjedanje Vijećem Europske unije, i to u vremenu teške borbe s pandemijom koronavirusa.

Faruk Kajtaz, novinar iz Mostara i dobar poznavalac političkih dešavanja u Hrvatskoj za portal Radiosarajevo.ba komentirao je kakve izborne rezultate očekuje, ali i predizbornu kampanju u kojoj je bilo dosta uplitanja u unutrašnju politiku BiH – s naglaskom na spominjanje trećeg entiteta.

Izbori u Hrvatskoj su vrlo važni za Bosnu i Hercegovinu, poručio je on.

“Tokom svih ovih godina nakon rata, Hrvatska je iskazivala jako veliki interes za politička zbivanja u BiH, pa se čak i otvoreno uplitala. Što se tiče rezultata izbora, činjenice nam pokazuju da se biračko tijelo u Hrvatskoj raspolovilo na desno i lijevo. Što se tiče desnice, očigledno je da jedan dio tog sektora nije zadovoljan HDZ-om, odnosno konkretno Andrejom Plenkovićem te su se pojavile neke nove političke opcije, prije svega Domovinski pokret Miroslava Škore. Mislim da se bez imalo sumnje u sve to može uvući i Most koji je nekad bio politički šarolikiji. Rezultat će biti tijesan. I ko god da dobije, desnica ili ljevica imat će vrlo jaku opoziciju unutar Sabora”, kazao je Kajtaz..

Što se tiče BiH, činjenica je da od odlaska Stipe Mesića s mjesta predsjednika Hrvatske, nema tako snažnog zalaganja za poštovanje suvereniteta BiH i nemiješanje u unutrašnje poslove naše zemlje, smatra on.

“U svim predizbornim kampanjama se pojavi ta priča oko trećeg entiteta. Ovaj put je to ponajviše Škoro potencirao. Vjeruju da forsiranjem priče o trećem entitetu mogu dobiti određeni broj glasova u BiH, vjerovatno i u Hrvatskoj s obzirom na izuzetno snažan, tzv. ‘herceg-bosanski’ lobi”, konstatirao je Kajtaz.

Spomenuo je i TV debatu Davora Bernardića (SDP) i Plenkovića (HDZ)

“Bernardić je u raspravi s Plenkovićem upitao gdje vam je taj treći entitet. To se moglo tumačiti da on na taj način to spočitava neuspjeh HDZ-a, a ne kritiku pokušaja da se BiH ponovo podijeli. Mislim da trenutno na političkoj sceni Hrvatske ne postoje snage, ili su vrlo male, koje se zalažu za poštovanje i tretiranje BiH kao istinski suverene i ravnopravne države sa svim svojim atributima kao što ima Hrvatska. Slična situacija je i u Srbiji, tako da je to pozicija u kojoj BiH trenutno živi, to je neka naša realnost”, zaključio je Kajtaz.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here